tips-gezond-ouder-worden

4 tips om gezond ouder te worden

Ouder worden is iets waar we niet per definitie naar uitkijken, vooral omdat we opkijken tegen ouderdomskwaaltjes. Maar gelukkig zijn er ook manieren waarop we ervoor kunnen zorgen dat we gezond(er) ouder worden. Met deze tips kan je zelf een positieve bijdrage leveren aan jouw oude dag. En je kan niet vroeg genoeg beginnen!

1. Eet gevarieerd

Gevarieerd eten is de sleutel tot succes als het gaat om een gezond eetpatroon aanhouden wanneer je ouder wordt. Door veel verschillende foods te eten – van (meer)granen, fruit, groenten, noten en zaden tot bonen, zuivel en eiwitten – zorg je ervoor dat je je lichaam van genoeg brandstof voorziet. Ook zorgt afwisseling ervoor dat je minder snel op maaltijden uitgekeken raakt en dat je genoeg verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt, waaronder koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen.

Lees ook: ‘Ouder worden heeft ook positief effect op ons lichaam – echt!

2. Beweeg iedere dag

Door op jongere leeftijd alvast een sterke basis op te bouwen wat betreft je fitness, kan je ervoor zorgen dat je gezonder ouder wordt. Zorg er daarom voor dat je dagelijks in beweging blijft. Dat kan door te sporten, maar bijvoorbeeld ook door regelmatig te wandelen en te fietsen. Door veel in beweging te blijven zorg je ervoor dat je je fysiek in goede conditie blijft en je op latere leeftijd minder fragiel wordt. Ouderen worden vaak fragieler doordat ze spiermassa verliezen, waardoor ze zwakker, langzamer en minder fit worden. Ook zorgt regelmatig bewegen voor een betere mentale gezondheid. Genoeg redenen om in beweging te blijven, dus!

3. Zorg voor voldoende slaap

Ook je slaappatroon is enorm belangrijk als je gezond ouder wil worden. Een mooie richtlijn is om 7 tot 8 uur slaap per nacht te krijgen, al is de kwaliteit van je slaap wel belangrijker dan de kwantiteit. Heb je moeite met (langer) slapen? Probeer dan eerst meer dan 6 uur slaap per nacht te halen. Je kunt dan langzaam opbouwen met 15 minuten meer totdat je een slaapduur bereikt die voor jou goed voelt. Als 8 uur onrealistisch aanvoelt, push jezelf dan ook vooral niet om dat te halen en kijk naar wat er het beste bij jou en jouw lichaam past.

4. Beweeg bewust

Er is geen goede of foute manier van bewegen, maar om er de meeste voordelen uit te halen is het wel zo verstandig om gevarieerd te bewegen. Je kan je beweging het beste ophangen aan drie pilaren: cardiotraining om je hart in shape te houden, krachttraining om je botten sterk te houden en mobiliteitstraining om je balans te verbeteren. Het einddoel is immers niet om je lichaam er op een bepaalde manier uit te laten zien, maar om te zorgen dat je lichaam goed kan blijven functioneren. Hou deze drie pilaren aan en dan zal je daar zeker verschil door gaan merken!

Bron: Livestrong.com

Gerelateerde artikelen