Placeholder

Wat je nog niet wist over olijfolie

Er gaat meer schuil achter olijfolie dan je zou denken. Wij hebben vijf feiten voor je op een rijtje gezet.

Er zijn drie soorten olijfolie
Er zijn drie soorten olijfolie: extra vierge, vierge en olive oil. Extra vierge is de puurste: dit is onbewerkte olie met een zuurgraad tot 0,8 procent. Vierge heeft een zuurgraad tot 1 procent. Olive oil heeft een nog hogere zuurgraad.

Olive oil wordt bewerkt
Van die drie soorten die hierboven genoemd worden, wordt olive oil bewerkt. Om de smaak te verhogen wordt extra vierge toegevoegd. Olive oil is geschikt als bakolie. In betere olie bakken is eigenlijk zonde; door de hitte gaan de smaak en goede eigenschappen verloren.

Er is veel verschil te proeven
Er zijn veel smaakverschillen tussen de ene en de andere olijfolie. Gangbare termen om geur en smaak aan te duiden zijn: zoet, fris, fruitig, harmonieus, zacht, bitter en kruidig.

In olijfolie zitten goede stoffen
Vooral in extra vierge olie zitten goede stoffen. Die stoffen, genaamd polyfenolen, zijn antioxidanten. Ze werken ontstekingsremmend, helpen tegen allergieën en helpen je lichaam beschermen tegen hart- en vaatziekten, kanker en diabetes. Hoe jonger de olie, hoe rijker aan antioxidanten en hoe gezonder.

Olijfolie proeven doe je uit een donker glas
Olijfolie hoor je te proeven uit een donker glaasje. Op die manier kun je je niet onbewust laten beïnvloeden door de kleur van de olijfolie.

Lees ook: Olijfolie als beautyproduct

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock