Placeholder

Wat een jaar zonder suiker met je doet

In het begin stonden de kinderen van de Amerikaanse Eve Schaub niet te juichen dat hun moeder het hele gezin een suikervrij dieet liet volgen, maar al snel merkte het hele gezin hoeveel impact suiker op je heeft.

Nieuwe levensstijl
Nadat Eve een documentaire over suiker had gezien, besloot ze dat het tijd was om voor een jaar te stoppen met suiker eten. Niet alleen kristalsuiker, ook glucose-frustosestroop, honing, ahornsiroop en artificiële zoetstoffen schrapte ze van het menu.

Veranderingen
Eve is verrast dat het experiment niets voor haar lijn heeft gedaan. Wel merkte ze andere veranderingen op. Eve's smaakpapillen ontwikkelden zich veel sterker. 'Na een tijdje begon alles anders te smaken,' zegt Eve.

Zoete zonde
Af en toe mocht er gezondigd worden, Eve deed dat met een glas rode wijn. Eén keer per maand mocht het hele gezin een toetje na het eten. Door het experiment ontdekte Eve hoeveel verborgen suikers je normaal eet. Mayonaise zonder suiker? Onmogelijk te vinden, daarom maakt Eve dat nu zelf, net als brood.

En toen zat het jaar erop…
'We eten nu weer suiker, maar veel minder. Ik ben nog steeds gevoeliger voor smaak. Vroeger was ik dol op een groot stuk taart, nu ga ik eerder voor een subtielere fruitsorbet.' De hele suikervrije ervaring van Eve en haar gezin kun je lezen in het boek A Year of No Sugar, dat vanaf deze maand in het Engels. verkrijgbaar is.