Placeholder

Recept voor ravioli met eekhoorntjesbrood-mosselvulling

Ciao, kant-en-klare pasta. Deze pasta maak je helemaal zelf.

Ingrediënten
voor 4 personen
1 uur bereidingstijd + 1 uur wachttijd

  • 400 gram bloem van durumtarwe + extra
  • 4 eieren
  • 2-3 eetlepels olijfolie
  • 2 zakjes inktvisinkt (van 7 gram, te bestellen bij de visboer)
  • 150 gram eekhoorntjesbrood (verse paddenstoelen)
  • 2 sjalotten
  • 1 teen knoflook
  • 100 gram gaar mosselvlees
  • 1 eetlepel boter
  • 2-3 eetlepels paneermeel
  • 30 gram versgeraspte Parmezaanse kaas + extra
  • 2 dooiers
  • 3 eetlepels boter
  • 2 eetlepels fijngesneden bieslook
  • extra nodig: vershoudfolie, pastamachine, deegradertje of driehoekige raviolisteker

Bereidingswijze
Zeef de bloem met een snuf zout in een bergje op het werkvlak en druk een kuiltje in het midden. Klop de eieren los. Schenk het ei met de inkt in het kuiltje. Meng er vanuit het midden draaiend met de vingers of een vork steeds meer bloem door. Kneed goed door tot een glad en soepel deeg ontstaat; voeg zonodig wat koud water of extra bloem toe. Vorm er een bal van en laat het deeg in vershoudfolie gewikkeld 1 uur rusten in de koelkast.

Veeg de paddenstoelen schoon en snijd ze klein. Pel en snipper de sjalotten en de knoflook fijn. Hak de mosselen grof. Verhit de boter in een pan en fruit de sjalot met de knoflook glazig. Voeg de paddenstoelen toe en bak kort mee. Schep het mengsel in een schaal om met de mosselen, het paneermeel en de parmezaan. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.

Verdeel het pastadeeg in porties en rol ze op een bebloemd werkvlak of met hulp van een pastamachine uit tot lange lappen van 2 mm dikte. Leg telkens een lap op het bebloemd werkvlak. Schep met een theelepel telkens bergjes vulling, zo groot als een hazelnoot, met wat tussenruimte in een rij op de lap. Roer de dooiers in een kommetje los met een lepel water. Kwast het deeg rond de vulling in met dooier. Leg er een tweede lange deeglap aan en druk het stevig aan rond de vulling. Snijd met een deegradertje driehoekige ravioli uit, of gebruik een raviolisteker. Ga zo door tot alle ingrediënten op zijn. Stuif wat bloem over de ravioli en laat nog even rusten.
Breng in een grote pan water aan de kook, voeg zout toe en draai het vuur iets lager. Kook de ravioli in 4-5 minuten beetgaar en giet af.

Hak intussen de walnoten grof. Laat de boter in een grote saus- of hapjespan smelten. Schep voorzichtig om met de uitgelekte ravioli en warm even door. Breng op smaak met versgemalen peper en zout. Serveer in voorverwarmde diepe borden, bestrooid met bieslook. Schaaf er nog wat krullen Parmezaanse kaas over.

Eet smakelijk!

Benieuwd naar meer pastarecepten? Je vindt ze in het maartnummer van Santé.

Recept en beeld BeeldigBeeld/Stockfood