Twee Soorten Hummus Met Pita En Sla 1200 X 674

Ook zo gek op hummus? Zó kies je de gezondste in de supermarkt

Ben jij ook een hummus lover maar heb je geen zin om het zelf te maken? In de supermarkt is keuze genoeg. Door op drie dingen te letten, maak je de gezondste keuze.

Hummus vindt zijn oorsprong in Libanon, maar is een belangrijk onderdeel in de keuken in het hele Midden-Oosten. Inmiddels is de kikkererwtenspread ook razend populair in Europa, vooral als broodbeleg. Het wordt in ons land dan ook vooral gezien als gezonde optie voor op je boterham, maar is dat het ook?

Niet per se. Traditionele hummus heeft maar 4 ingrediënten: kikkererwten, tahin, citroensap en zout. De olijfolie schenk je pas na afloop, vlak voor het opdienen, over de hummus heen, zodat je de smaak ervan beter proeft. De spread moet minimaal 70 procent kikkererwten bevatten en ongeveer 15 procent sesampasta, ook wel tahin genoemd. Door het hoge gehalte aan kikkererwten bevat hummus veel ijzer, vitamine B, eiwitten en vezels, en is het inderdaad een gezond broodbeleg.

De kant-en-klare hummus uit de supermarkt haalt die percentages echter vaak bij lange na niet. Supermarkthummus bevat ook veel meer toevoegingen en de olie is al door de hummus vermengd om het smeuïger te maken en uitdroging te voorkomen. Vaak gaat het om een goedkopere olie, zoals raapzaadolie of zonnebloemolie. Hierdoor bevat supermarkthummus veel meer calorieën, verzadigde vetten, veel te veel zout en soms ook suiker. Supermarkthummus staat dan ook niet in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum, terwijl het traditionele recept wél in die schijf past.

Zó kies je bewust hummus in de supermarkt:

  1. Check het zoutgehalte
    Volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum is 0,5 gram zout per 100 gram hummus aan de hoge kant. Kies dus het liefst een hummus die daaronder zit.
  2. Niet te veel verzadigde vetten en suiker
    Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol van je bloed wat een ongunstig effect op je bloedvaten heeft. Kies daarom voor
    producten die veel onverzadigde vetten hebben en skip de verzadigde vetten zo veel mogelijk. Ook suiker kun je beter
    vermijden. Dat wordt vaak aan hummus met een smaakje toegevoegd.
  3. Maak het zelf
    Het is lastig om in de supermarkt een hummus te vinden die past bij bovenstaande tips. De gezondste optie is dus om zelf je hummus te maken. Gelukkig is dat heel makkelijk en kan het zelfs heel snel. Experimenteer ook eens met verschillende kruiden en smaken als peterselie, koriander, za’atar, gegrilde groenten en pompoen.

Tip van de redactie

NutriBullet Pro Blender
Nutribullet Ad
Bestel hier