Kefir 2100x1440 (2)

Waarom is kefir zo gezond?

Mocht je het nog niet hebben gemerkt: kefir is back! Dit probiotische drankje is supergezond en het smaakt heerlijk (denk: licht bruisende, friszure citroenlimonade).

Waterkefir en melkkefir


Er zijn twee soorten kefir, melkkefir en waterkefir. Beide zijn ze verkrijgbaar in de natuurwinkel en zelfs in de supermarkt zijn ze steeds vaker te vinden. Zelf kefir maken kan ook: het klinkt misschien een beetje eng om met fermenteren aan te gang te gaan (al die bacteriën en zo), maar je zult zien dat het heel makkelijk en leuk is. En bedenk: de probiotica in kefir zijn ontzettend goed voor je darmflora en voor je algehele gezondheid. Niet voor niets wordt kefir de ‘drank der honderdjarigen’ genoemd.

Waar komt kefir vandaan?


Waarschijnlijk is kefir duizenden jaren geleden ontstaan in de Kaukasus. Herders bewaarden kefirkorrels samen met melk in zakken van dierenhuid, waardoor het ging fermenteren. Er werd steeds wat verse melk toegevoegd om dit proces niet te stoppen. De kefirkorrels werden generatie op generatie doorgegeven. In die tijd wisten ze al dat kefir goed is voor de gezondheid, maar dit werd pas officieel bevestigd toen de Russen hier wetenschappelijk onderzoek naar gingen doen.

Waarom is kefir zo gezond?

  • Het kan bijdragen aan gezonde darmen. De gisten en bacteriën komen van nature in je darmen voor en zijn daarom goed voor je darmflora.
  • Het is goed voor je spijsvertering. Als je darmflora in balans is, dan wordt voedsel in je lichaam makkelijker omgezet in verteerbare stoffen (goed voor je stoelgang).
  • Het is goed voor je immuunsysteem. De goede bacteriën in kefir beschermen je lichaam tegen virussen en schimmels.
  • Het zit vol vitaminen en mineralen. Onder andere B1, B2, B6, B8, B12, C, D, K, calcium en ijzer.
  • Melkkefir is makkelijker verteerbaar dan gewone melkproducten. Omdat tijdens de fermentatie lactose wordt omgezet in gassen, alcohol en zuur, zit er minder lactose in dan in melk. Hierdoor kunnen mensen met lactose-intolerantie soms wel melkkefir verdragen.
    Het lijkt allergische reacties te helpen verminderen. Maar hiernaar moet nog wel meer onderzoek worden gedaan.

Let wel op: als je net begint met kefir drinken, krijg je in een keer veel probiotica binnen. Het kan zijn dat je lichaam daaraan moet wennen: je kunt klachten krijgen als diarree en misselijkheid. Laat je lichaam dus rustig wennen aan kefir. Begin met één theelepel per dag.

Zelf kefir maken


We leggen je hier uit hoe je zelf waterkefir maakt. Hiervoor heb je waterkefirkorrels nodig. Je koopt ze bij de natuurwinkel, of online via bijvoorbeeld Kefirshop.nl. Kefirkorrels zijn witte vlokjes die worden gevoed door suikers. Na bereiding bevat de waterkefir veel vitaminen en probiotische melkzuurbacteriën. Je kunt ook in een keer een heel startpakket kopen, dan heb je gelijk alles in huis.

Benodigde materialen

  • 1 of 2 weckpotten (inhoud ca. 1 l)
  • glazen flessen (inhoud ca. 1 l)
  • plastic zeef
  • plastic maatbeker
  • houten lepel
  • Of een speciale kefir maker, zoals deze

Benodigde ingrediënten

  • 80-100 g waterkefirkorrels
  • bronwater
  • 30-50 g biologische ongeraffineerde suiker (bijvoorbeeld oerzoet of rietsuiker)

Bereiding
Doe de kefirkorrels in de zeef en spoel ze schoon onder de kraan. Doe de korrels in de weckpot en schenk er 1 liter water bij. Voeg de suiker toe. Roer voorzichtig met een houten lepel. Sluit de weckpot af en zet op een lichte plek op kamertemperatuur, zodat het kan fermenteren. Na 24-48 uur is de waterkefir klaar. Hoe langer je het laat fermenteren, hoe scherper de smaak wordt. Zeef je kefir en bewaar in een afgesloten fles in de koelkast, het is zo’n twee weken houdbaar.

Opnieuw kefir maken
Het mooie van kefir is dat je de korrels weer kunt gebruiken voor een nieuwe hoeveelheid. Spoel ze voorzichtig af onder de kraan en herhaal het bovenstaande recept. Als het goed is groeit je kefir ook, je krijgt steeds meer korreltjes. Die kun je bijvoorbeeld weggeven.

Wil je meer bubbels?
Voeg dan nadat je de waterkefir hebt gezeefd, gedroogd (ongezwaveld) fruit of fruitsap toe en laat het nog 24 uur staan (tweede fermentatie). Dit wekt extra koolzuur op en geeft een lekkere smaak aan de waterkefir.

Troubleshooting

Probleem: de kefir blijft vlak van smaak en prikkelt niet op de tong.
Oorzaak: De kefirkorrels werken niet goed (meer). Misschien is het proces verstoord. Gebruik nooit metalen voorwerpen, maar een plastic zeef, glazen flessen en houten lepels. En gebruik geen afwasmiddel bij het omspoelen van de zeef en flessen.

Probleem: De kefirkorrels stinken.
Oorzaak: Ze zijn dood. Gooi weg en koop nieuwe korrels.

Probleem: De kefir smaakt na 48 uur al erg sterk.
Oorzaak: Misschien is de omgevingstemperatuur wat hoog. In de zomer kan de fermentatie sneller verlopen door de warmte. Zet de kefir op een koele plek, of zeef hem al na 24 uur. Omgekeerd kan ook: in de winter kan het wat langer duren voordat waterkefir ‘klaar’ is. Zet het dan bij de verwarming.

Tekst: Annemiek de Gier / Beeld: GettyImages

Tip van de redactie

Philips Viva HR1855/70 – Sapcentrifuge
Sapcentrifuge Ad
Bestel hier