Gebruik scherpe messen in de keuken

Gebruik scherpe messen in de keuken

Een scherp mes voorkomt ongelukken.

Een goed mes glijdt door het product heen. Gebruik je een bot mes, dan moet je meer kracht zetten. Je schiet daardoor sneller uit, waardoor een ongeluk sneller gebeurd is. Daarnaast is er nog een 'voordeel' van een scherp mes: mocht je je toch snijden, een wond door een scherp mes geneest sneller.

Wees gewaarschuwd
Deze waarschuwing geeft Het Koksgilde, een beroepsvereniging voor foodprofessionals. In de horeca-keukens gebeuren jaarlijks 12.000 bedrijfsongevallen, waarvan de helft snijdincidenten zijn. Hoeveel mensen zich thuis snijden, is niet bekend, maar vermoedelijk ligt dat aantal hoger.

Een scherp mes is ook een voordeel voor het eten
Een bot mes scheurt en kneust het product dat je snijdt. De structuur beschadigt, waardoor er sappen verloren gaan. Dat gaat ten koste van smaak, houdbaarheid en kwaliteit.

Beeld: Shutterstock