Placeholder

De Hippe Vegetariër: Recept voor homemade veggieburgers

Je kunt vleesvervangers heel makkelijk zelf maken. Isabel, ook bekend als de Hippe Vegetariër deelt deze maand het recept voor haar bonenburger.

Vleesvervangers zijn er in pure vorm zoals tofu, tempeh en seitan, in een bewerkte vorm zoals de kant-en-klare vleesvervangers uit de supermarkt, maar je kunt ze ook heel makkelijk zelf maken. Niets is zo lekker als huisgemaakte falafel, een bonenburger of rode bietenburger. Er zijn veel variaties mogelijk, zodra je eenmaal weet welke ingrediënten minimaal nodig zijn om de burgers hun structuur te geven en te zorgen dat ze een geheel worden – wat niet altijd even makkelijk is, maar oefening baart kunst. En zelfs een beetje uit elkaar gevallen zijn ze erg lekker.

Ingrediënten voor 8 bonenburgers

de basisingrediënten

  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngeperst
  • 2 eiwitten of 2 eetlepels lijnzaad met 2 eetlepels heet water
  • zout en peper

kies je peulvruchten
400 gram

  • kikkererwten, gekookt
  • linzen, gekookt
  • zwarte bonen, gekookt
  • kidney bonen, gekookt
  • doperwten, gekookt

kies je granen
100 gram, optioneel

  • quinoa, gekookt
  • bruine rijst, gekookt
  • spelt, gekookt

kies je bindmiddel
hoeveelheid op gevoel
meel naar keuze

  • havervlokken
  • broodkruim
  • beschuitkruim
  • grofgehakte noten

optioneel voor smeuïgheid

  • 100 gram tofu

kies je smaakmakers
maximaal één nat ingrediënt

  • 1 citroen, sap en rasp
  • 1  eetlepel  sojasaus
  • 1 eetlepel balsamico-azijn
  • 1 eetlepel tahini of notenpasta
  • 2 eetlepels lenteui, gesnipperd
  • handje verse groene kruiden
  • handje zongedroogde tomaten, fijngesneden
  • handje noten, pitten of zaden, gehakt
  • handje parmezaanse kaas, geraspt
  • handje geitenkaas, gekruimeld
  • 100 gram boerenkool
  • 100 gram tomatenpuree

Aan de slag

  1. Doe je basisingrediënten samen met je peulvruchten en eventueel je tofu in een keukenmachine. Desgewenst kun je nu al je granen en smaakmakers toevoegen, afhankelijk of je wil dat ze worden meegemalen of grof van structuur blijven, anders roer je deze er later doorheen.
  2. Maal het geheel tot een egale massa. Waarschijnlijk is het nu te nat om met je handen balletjes te vormen en blijft het
  3. kleven aan je vingers. Voeg dan één voor één eetlepels toe van je bindmiddel om het tot een handelbare substantie te maken, pas op dat je niet te veel toevoegt, want dan wordt het droog.
  4. Had je je extra granen en smaakmakers er nog niet doorheen gedaan, doe dit dan nu met de hand.
  5. Zet het geheel een halfuurtje in de koelkast zodat het nog wat kan opstijven.
  6. Verwarm de oven voor op 170 ˚C en beleg een bakplaat met bakpapier.
  7. Rol met je handen 8 balletjes van het beslag en druk ze plat als een burger op het bakpapier. Je kunt er ook voor kiezen om kleinere burgertjes te maken.
  8. Bak de bonenburgers in de oven in 20-30 minuten gaar en ‘droog’ zodat het een geheel blijft. Vergeet niet om ze na 15 minuten om te draaien. Afhankelijk van je oven en het formaat van de burgers kan het bakken langer of korter duren.

Benieuwd hoe Isabel haar vegetarische recepten smaak geeft? In het aprilnummer van Santé lees je het in het interview met Isabel. Op haar blog de Hippe Vegetatiër vind je meer informatie en recepten.

Recept en beeld: de Hippe Vegetariër