Placeholder

Recept voor galettedeeg

In het oktobernummer van Santé vind je een recept voor een heerlijke amandelgalette met kersen. Maak dit deeg een dag voordat je de galette maakt.

Ingrediënten
Voor 2 galettes van 23 cm Ø of 16 galettes van 10 cm Ø

  • 315 g ongebleekte bloem
  • 60 g fijngemalen amandelen
  • 2 el suiker
  • 1 tl fleur de sel
  • 225 g koude ongezouten boter, in blokjes 
  • 120 ml ijskoud water
  • 4 el (60 ml) crème fraîche 

Bereiding
Roer in een kom de bloem, amandelen, suiker en het zout door elkaar. Voeg de blokjes boter toe. Meng met je handen de blokjes boter rustig door het bloemmengsel, zodat ze hier goed mee bedekt zijn. Wrijf met je vingertoppen het bloemmengsel en de boter door elkaar tot je een korrelig mengsel hebt dat nog stukjes boter bevat. Werk vlug, zodat de boter koud blijft. Roer in een kom het ijskoude water en de room door elkaar. Verdeel dit mengsel over het deeg en meng het rustig erdoor met een vork. Bewerk het deeg weer met je vingertoppen tot het één geheel vormt en je geen droge bloemkorrels meer ziet. Kneed vooral niet te lang. Het deeg is voldoende gekneed als je het kunt samenknijpen tot een samenhangende bal die niet uiteenvalt.

Verdeel het deeg in twee porties en druk elke tot een schijf. Omwikkel de deegschijven elk met plasticfolie en leg ze minstens 1 uur in de koelkast, liefst een hele nacht. Omwikkeld met een dubbele laag plasticfolie kun je galettedeeg twee dagen in de koelkast of twee maanden in de diepvries bewaren. 

Het recept voor de amandelgalette met kersen vind je vanaf 4 september in het oktobernummer van Santé.

Dit recept komt uit Het Franse kookatelier – Recepten, technieken en verhalen van een Franse kookschool. €39,99 via Bol.com.

Tekst: Marjorie Taylor en Kendall Smith Franchini | Beeld: Anson Smart