Placeholder

Specerij: komijn

Komijn maakt je curry, couscous of zoeteaardappelfriet lekker spicy. Daarnaast heeft deze specerij veel voordelen voor je gezondheid.

1. Rijk aan mineralen
Slechts 4 gram komijn is goed voor 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer. IJzer is belangrijk voor je stofwisseling en het zuurstoftransport in je bloed. Ook bevat komijn mangaan (7% per 4 gram), calcium (4% per 4 gram) en magnesium (3,8% per 4 gram). Deze mineralen zorgen voor sterke botten, energie en soepele spieren.

2. Stimuleert je spijsvertering
Komijn stimuleert de aanmaak van enzymen door je schildklier. Deze enzymen helpen bij een goede en snelle spijsvertering. Komijn zou werken bij zowel verstoppingen als bij diarree.

3. Lekkere smaakmaker
Komijn is onmisbaar in de keuken. Voeg bijvoorbeeld gestampte komijn toe aan je koffie of gebruik komijnzaad in een groentensmoothie voor een extra gezonde touch. Tip: week de komijnzaden eerst zo’n 10 minuten in een laagje water, om meer smaak te krijgen.

4. Geeft je immuunsysteem een boost
Komijn is een antioxidant. Dit betekent onder andere dat het je immuunsysteem helpt en ondersteunt om vrije radicalen te weren. Dit zijn agressieve stoffen die schade kunnen toebrengen aan je cellen en weefsel, waardoor er een grotere kans is op kanker.

Lees ook: Wat is het verschil tussen komijn en karwij?

Zelf kweken
Komijn kun je gemakkelijk zelf kweken. Zaai rond mei of juni in de volle grond. Kies een zonnige plek in de tuin en geef regelmatig water. Al na een paar weken staan de plantjes in bloei en in augustus zijn de zaden rijp. Wrijf over de vruchten van de plant zodat de zaden loskomen en je ze kunt opvangen. Tip: bewaar een aantal zaadjes in een afgesloten pot op een donkere plaats. Deze kun je volgend jaar weer gebruiken in de tuin.

Beeld: Shutterstock