14 ingrediënten die je nooit opmaakt – en hoe je dat dan wel doet
Ben jij tegen voedselverspilling, maar weet je soms echt niet wat je met je leftovers moet doen? Deze ingrediënten zijn vaak ingrediënten die je niet opmaakt, maar die je makkelijk nog kunt gebruiken in de keuken. Hoe? Dat vertellen we je graag!
Lees ook: ‘Meal preppen – zo doe je dat’
1. Brood
Besprenkel droog brood met water of stoom het in de oven voordat je deze leftover verandert in knoflookbrood. Ook kan je je de restanten verkruimelen om te gebruiken in ovenschalen, baksels of er croutons van maken. Vergeet niet dat je ook brood kunt invriezen om later te gebruiken!
2. Wortels
Iedereen heeft ze wel in huis, maar krijg je ze wel allemaal op? Rasp ze en gebruik ze in je havermout met wat kaneel voor een heerlijk ontbijtje. Ook kan je er een aantal bewaren als snack, of ze roosteren en gebruiken in hummus of smoothies.
3. Bloemkool
Heb je bloemkool over? Maak er dan in een handomdraai een dip of puree van. Ook kan je de bloemkool combineren met kikkererwten en olijfolie voor een fijne snack. Ook kan je de bloemkoolroosjes roosteren om ze makkelijk te kunnen dippen.
4. Kaas
Kaas is een te lekkere leftover om weg te gooien! Wat je ermee kan doen? Verwerk ze in soepen en pasta’s voor een smaaksensatie. Feta kun je bijvoorbeeld gebruiken in dips of ovenschotels, halloumi kun je grillen voor groentespiesen. Een tip voor als er mensen langskomen? Maak er een fondue van!
5. Courgette
Ook met courgette kun je nog een heleboel. Rasp je courgette voor in een salade of grill courgetteplakjes voor in een wrap. Verwerk ze met tahine, knoflook, citroen en bonen tot een dip of combineer ze met tomaten voor een simpele groentenfrittata.
6. Komkommer
Een gezonde groente die je overal voor kunt gebruiken. Of je hem nu voor je eigen lunch gebruikt of als een party snack, de komkommer komt altijd van pas. Rasp hem en gebruik yoghurt en knoflook om tzatziki te maken. Ook kun je er bootjes van maken; beleg ze met gerookte zalm en roomkaas of met hummus en olijven. En heb je al eens komkommerstrikjes gemaakt voor aan rietjes in drankjes? Fancy, maar oh zo simpel…
7. Hummus
Hoe zonde is het om hummus weg te gooien? Gebruik dat laatste beetje bijvoorbeeld in noedels, soepen of stoofgerechten voor een romige kick. Ook kun je hummus natuurlijk perfect gebruiken als dip, dressing of basis voor lekkere wraps – your pick.
8. Melk
Heb je melk over? Giet een scheutje in je thee om Chai Latte te maken of vries melk in om het op een later moment te kunnen gebruiken in gerechten als roerei, stamppot of smoothies.
9. Uien
Probeer uien te karamelliseren en tover ze om tot een bijgerecht of een ideale basis voor jus. Ook kan je ze gebruiken in salades, frittatas of pasta’s. Invriezen is gelukkig ook een optie!
10. Pastinaak
Weet je niet wat je met je overgebleven pastinaak moet doen? Je kan er chips van maken voor bij je hoofdgerecht. Geen fan van chips? Pastinaak werkt ook heel goed als puree! En als je op zoek bent naar iets compleet anders, rasp ze dan door een soepje heen of verwerk ze in een taart.
11. Pepers
Je kan pepers gebruiken om letterlijk iedere maaltijd mee op te peppen. Gebruik rauwe pepers door salsa’s en salades of in tomatensaus, wokgerechten, stoofgerechten, curry’s en chilisauzen voor een smaak boost. Ook voor dips lenen pepers zich perfect!
12. Pesto
Pesto kan in meer maaltijden worden gebruikt dan alleen pasta. Smeer een beetje op vis of kip voor je het bakt of grilt voor wat extra smaak. Wist je dat pesto ook heerlijk is door yoghurt, hummus of risotto voor een fijne kick? En met een druppeltje olie kan je pesto ook sprenkelen over een soep of stoofgerecht – opties genoeg!
13. Radijsjes
Radijsjes dienen zich ook perfect als serveerbootjes: snij ze door middel en gebruik ze als basis. Ook kan je ze raspen of fijnhakken voor door een dip met yoghurt, knoflook, zout en munt, of rauw voor crunch in je salades. Het groen van de radijsjes hoef je ook niet weg te gooien, die hebben namelijk een fijne smaak voor in salades of door een pesto of salsa verde.
14. Tomaten
Tomaten zijn de meest gebruikelijke leftovers, maar dat betekent niet dat je ze hoeft weg te gooien. Of ze nu rauw of gebakken zijn, je kan ze gebruiken in salades, salsas, bolognesesaus of in een pastasaus met andere geroosterde groenten. Ook kan je er natuurlijk zelf ketchup van maken.
Bron: Womenshealthmag.com/uk