Placeholder

Deze 6 tips kan jouw ondergoed-la waarschijnlijk goed gebruiken

Ondergoed mag mooi en sexy zijn, maar vooral ook comfortabel en hygiënisch. Check of je ondergoed-la een opfrisbeurt kan gebruiken met deze 6 vragen.

Heeft je ondergoed de juiste maat?
Te klein ondergoed kan voor veel ongemak zorgen. Een te kleine string bijvoorbeeld kan gemakkelijk de bacteriën tussen je billen overbrengen naar je vagina. Ook kunnen te kleine slip striemen veroorzaken. Je hebt de juiste maat te pakken als het ondergoed geen afdruk op je huid achterlaat.

Draag je de juiste cupmaat?
De juiste behamaat kiezen blijft lastig. Uit onderzoek blijkt dat zo’n tweederde van de vrouwen een verkeerde behamaat draagt. Een verkeerde maat kan voor verschillende klachten zorgen. Zo kunnen te wijde schouderbandjes rugklachten veroorzaken, terwijl te strakke cups ervoor zouden zorgen dat je lymfesysteem minder goed werkt. Je lymfesysteem dient voor de afvoer van weefselvocht en afvalstoffen en is voor een deel in je borsten te vinden. Een knellende beha vermindert de doorstroming. Laat een nieuwe beha aanmeten door een professional als je twijfelt over de maat.

Is je corrigerend ondergoed té strak?
Let dan goed op. Uit Brits onderzoek blijkt dat te klein shapewear, zoals corrigerende slips en body’s, oprispend maagzuur kan veroorzaken. Er komt dan te veel druk te staan op je maag en middenrif, waardoor maagzuur sneller omhoog, terug in je slokdarm, wordt geduwd.

Van welke stof is je ondergoed gemaakt?
Je favoriete slip is misschien wel heel sexy, maar, afhankelijk van de stof, niet per se heel gezond. Synthetische stoffen zoals nylon ventileren niet, waardoor het bij broeierig kan worden en de pH-waarde van je vagina kan stijgen. De kans op schimmels of een Candida-infectie wordt hierdoor een stuk groter. Draag liever ondergoed van natuurlijke stoffen of een synthetische slip met katoenen kruisstuk.

Wat draag je tijdens het sporten?
Toch kun je voor een work-out weer beter niet kiezen voor katoenen ondergoed. Een katoenen slip absorbeert veel zweet, waardoor je ondergoed lang vochtig blijft en irritatie kan geven aan je vagina. Draag liever speciaal sportondergoed, dat wordt meestal gemaakt van polyester.

Hoe was je je ondergoed?
Je beha zou je na zo’n vier draagbeurten moeten wassen. Vaker mag natuurlijk ook. Wees niet bang om ‘m vaak te wassen. De meeste beha’s zijn namelijk voorzien van elastaan en door het wassen worden de vezels schoon, waardoor het elastaan beter zijn werk kan doen. Het resultaat? Voorgevormde beha’s kun je met de hand wassen, zodat de padding mooi in vorm blijft. Pas op met geparfurmeerd wasmiddel. Een wasmiddel kan reststoffen achterlaten en de kans op een allergische reactie is aanwezig.

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock

Tip van de redactie

Je seksleven opleuken? In Joliens debuut Zinderend Leven vind je prangende kwesties uit haar praktijk en hoe ze deze met humor en empathie te lijf gaat. Plezier tussen de lakens creëer je namelijk zelf, alleen je moet nét even weten hoe.

Zinderendleven 1
Lezen