Tips om je schoenen langer mooi te houden

Tips om je schoenen langer mooi te houden

Sandaaltjes zijn ingeruild voor enkellaarzen. Je doet langer met je schoenen als je ze verzorgt en dat hoeft niet heel veel tijd te kosten. Met deze tips zorg je dat al je schoenen er netjes uitzien.

1. Zorg dat je een basis-schoenenpoetsset hebt
Stel afhankelijk van je schoenencollectie een basisset samen waarmee je je schoenen kunt onderhouden. Denk aan leerspray, impregneerspray, schoenpoets, een suèdeborsteltje en een zachte doek.

2. Spray je schoenen in
Behandel je nieuwe schoenen met een spray die geschikt is voor het materiaal. Doe dat regelmatig opnieuw voor optimale bescherming.

3. Vervang hakken op tijd
Hakken slijten snel en ze zijn niet altijd van goede kwaliteit. Laat je hakken op tijd vervangen, zodat je de schoen niet beschadigt. De hakken die de schoenmaker eronder zet, zijn vaak steviger waardoor je er weer een tijd tegenaan kunt.

4. Stoom suède schoenen
Om je suède schoenen weer als nieuw te maken, kun je ze stomen boven de waterkoker. Met een suèdeborsteltje kun je vlekken voorzichtig verwijderen en het materiaal weer mooi maken.

5. Gebruik laarzenspanners
Houd je laarzen in vorm door er laarzenspanners in te doen.

6. Laat natte schoenen niet drogen bij de verwarming
Als leer te snel droogt, kunnen er barstjes in het leer komen.

7. Sommige gympen kunnen in de was
Sommige gympen kun je op lage temperatuur in de wasmachine doen. Laat ze daarna aan de lucht drogen, zodat de schoenen niet krimpen.

8. Onderhoud je schoenen regelmatig
Door regelmatig onderhoud zullen je schoenen langer mooi blijven. Tip: doe je je zomerschoenen niet meer aan? Verzorg ze voordat je ze opbergt.

9. Geef je schoenen een dagje rust
Door je schoenen af te wisselen, gaan ze langer mee.

Beeld: Shutterstock