Placeholder

Opmaken in het openbaar

Volgens de oorspronkelijke etiquette hoor je je niet op te maken in het openbaar. Met het tijdgebrek waar velen last van hebben, kan het juist handig zijn om je in de trein op te maken. Is dat ook onbeleefd?

Etiquette verandert
Volgens etiquette-deskundige Beatrijs Ritsema gaat het erg ver om je hele beautycase uit te stallen, of met gezichtsmaskers aan de slag te gaan. Een spiegeltje uit je tas halen om je make-up te checken, is tegenwoordig best geaccepteerd. En wie kan er last van hebben als een vrouw wat extra lippenstift opdoet?

Er zijn grenzen
De typische geur van nagellak of nagellakremover kun je je mede-treinreizigers beter niet aandoen. Maar ook parfum of deo spuiten in een volle coupé wordt niet echt gewaardeerd. Doe dingen als nagels knippen of wenkbrauwen epileren nooit in het openbaar.

Discreet
Probeer wanneer je je make-up bijwerkt dit zo discreet mogelijk te doen. Wanneer je de mogelijkheid hebt, ga je het best even naar het toilet. Er blijft natuurlijk een risico dat je ‘gesnapt’ wordt, maar hoe erg is dat eigenlijk? Een discrete poging doen, is in ieder geval beleefder dan je make-up bijwerken in de weerspiegeling van het raam, terwijl je date tegenover je zit.

Santé’s Chef Beauty Sylvia is het ermee eens dat je je verre van nagels knippen of lakken moet houden in de trein. Lipstick of blush aanbrengen daarentegen is geen probleem. Mocht je je wagen aan opmaken in de trein is het erg belangrijk dat je een vaste hand hebt.

Wat vind jij van vrouwen die zich opmaken in het openbaar?