beste robot stofzuigers

De 5 beste robot stofzuigers 2023 volgens de Consumentenbond

Zoek je de perfecte partner in de strijd tegen stof en vuil? Volgens de Consumentenbond zijn er vijf toppers in 2023. Maar, en dit is interessant, niet alle robotstofzuigers zijn gelijk geschapen. Hieronder vind je de beste robot stofzuiger, dus lees verder en kies verstandig.

Waarop letten als je een van de beste robot stofzuigers koopt?

Op zoek naar een van de beste robot stofzuigers? Hieronder de belangrijkste punten om op te letten, zodat je wijselijk kunt kiezen.

  • Zuigkracht: Bekijk de specificaties, want voor verschillende vloertypes heb je verschillende sterktes nodig.
  • Geluidsniveau: Houd hier rekening mee, vooral als je gevoelig bent voor lawaai.
  • Batterijduur: Let goed op, aangezien een langere levensduur meer gemak betekent.
  • Extra functies: Denk hierover na, zoals apps voor afstandsbediening of dweilfuncties.
  • Prijs: Wees bewust hiervan; kwaliteit hoeft niet altijd duur te zijn, maar goedkoop kan duur uitvallen.

5 beste robotstofzuigers 2023

1. Rowenta X-Plorer Serie 95 RR7987

Beste uit de test, beste koop

Heb je alleen harde vloeren? Dan is dit de robotstofzuiger voor jou. Niet alleen zuigt hij verschillende soorten vuil moeiteloos op, ook in hoeken en langs muren presteert hij goed. Bovendien, en dat is mooi meegenomen, verbruikt hij weinig energie. Zelfs als hij aan het opladen is. Ondanks zijn ronde vorm komt hij ver in hoekjes, zuigt hij stof en grover vuil prima op, en vindt hij zijn weg over kleine hindernissen zoals drempels en snoeren. Een parel onder de robotstofzuigers.

‘Deze Rowenta X-plorer uit de 95-serie heeft een bijbehorende uitgebreide app en hij kan dweilen. Het is een uitstekende robotstofzuiger voor op harde vloeren. Op tapijt doet hij het niet zo goed en hij maakt een hoop herrie. Het is een van de zuinigste robotstofzuigers uit onze test.’ Aldus Noëlle van der Weel, Expert robotstofzuigers bij de Consumentenbond.

2. Dyson 360 Heurist

Deze Dyson Deze Dyson is een wonder op wielen, of je nu te maken hebt met tapijt of harde vloeren. Grof vuil, stof of huisdierharen? Geen probleem. Zelfs in hoeken en langs muren zuigt hij grondig. Bovendien navigeert hij slim door de kamer, onthoudt obstakels en manoeuvreert er de volgende keer behendig omheen. En alsof dat nog niet genoeg is, zuigt hij schematisch, zodat geen plekje overgeslagen wordt. 

‘Als je een robotstofzuiger zoekt die al je vloeren vrijhoudt van alle soorten vuil zonder dat je erbij stil hoeft te staan, dan is deze Dyson perfect voor jou. Maar je moet er wel de enorme herrie en het torenhoge stroomverbruik voor over hebben.’ Aldus Noëlle van der Weel.

3. Roborock S5 Max black

Ben je in het bezit van harde vloeren en op zoek naar een slimme oplossing? Deze Roborock-robotstofzuiger zou zomaar je nieuwe beste vriend kunnen zijn. Zowel stof als grover vuil verdwijnt moeiteloos. Ook in hoekjes en langs muren komt hij dichtbij. Daarnaast, en dit is een interessant extraatje, navigeert hij slim en slaat hij niets over. Maar wacht, er is meer: via de app heb je toegang tot extra functies en kun je hem op afstand besturen. Handig.

‘Voor harde vloeren is dit een ideale robotstofzuiger. Hij zuigt alle soorten vuil goed op en komt dicht langs de muren. Hij maakt wel veel herrie. Er zit een app bij met heel veel extra functies.’ Aldus Noëlle van der Weel.

4. AEG RX9-2-4STN

Op de vierde plek staat deze fijne robotstofzuiger. Niet alleen zuigt hij uitstekend stof uit het tapijt, maar ook grover vuil weet hij moeiteloos op te zuigen. Bovendien, en dit is praktisch, komt hij gemakkelijk onder lage meubels en langs muren. Of het nu gaat om harde vloeren of huisdierharen op tapijt, hij klaart de klus. Maar let op: hij maakt buitengewoon veel herrie, zowel op harde vloeren als tapijt, en het legen van het stofbakje is een gepriegel. Neem je dat voor lief dan zijn er verder alleen maar voordelen te bedenken.

5. Roborock S7+

Op zoek naar een robotstofzuiger die grof vuil moeiteloos aankan? Deze kanjer zuigt uitstekend langs muren en plinten, en ook in hoeken doet hij zijn werk goed. Maar huisdierharen op tapijt blijven liggen, dus ben je de trotse eigenaar van een hond of kat, dan kun je beter voor een andere robotstofzuiger kiezen. Daarnaast, en dit kan een hindernis zijn, is het stofbakje lastig te legen en schoon te maken. Weeg dus zorgvuldig de voor- en nadelen af als je een van de beste robot stofzuigers aanschaft.

Lees ook: 6 huishoudelijke taken die je écht niet moet overslaan

Foto: Getty Images
Tekst: Suzanne de Bakker