Placeholder

Wat doen die bolletjes in mijn douchegel?

In veel beautyproducten zijn microplastics, kleine plastic bolletjes, verwerkt. De laatste tijd is er veel ophef over hoe slecht deze microplastics zijn voor het milieu.

Wat zijn microplastics?
Microplastics zijn kleine plastic bolletjes, die regelmatig te vinden zijn in beautyproducten zoals tandpasta, douchegel en scrubs. Ze maken ons schoon. Vervolgens spoelen ze door de wasbak en belanden de miniscule plasticdeeltjes in zee.

Vervuiling
In Duitsland wordt op dit moment onderzocht hoe erg de vervuiling door microplastics eigenlijk is. De resultaten zijn schokkend, 80 procent van de kunststofvezels en 100 procent van de plastic korreltjes komen in het afvalwater van huishoudens.

Campagne
Eind augustus startte de campagne Beat the Micro Bead tegen deze vorm van milieuvervuiling. Het resultaat is dat steeds meer drogisterijnen producten met microplastics bannen.

Na Hema, Etos, De Tuinen en Rituals maakte Nieuwsuur gisteren in een reportage bekend dat ook Kruidvat en Trekpleister stoppen met het toevoegen van microplastics aan verzorgingsproducten.

Wereldwijd
Wereldwijd laait de discussie ook op. Multinational Henkel heeft laten weten de samenstelling van haar producten met microplastics aan te passen. Toch zijn er nog veel grote merken die niet thuis geven.

Wat kun jij doen?
Gebruik jij liever geen producten met microplastics meer? Binnenkort verschijnt er een handige app. Aan de hand van de barcode van een product kun je checken of er microplastics in verwerkt zijn.

Bekijk hier Beat the Micro Bead
Wat vind jij van de ophef rondom micoplastics, terecht of niet?