Placeholder

Verliefdheid zelfde effect als medicijnen

Wanneer je heel erg verliefd bent heeft dit een pijnstillende werking op het menselijk brein.

Wetenschappers van de Universiteit van Stanford vertellen in het wetenschappelijk tijdschrift P1oS One dat intense verliefdheid ervoor kan zorgen dat mensen 15 tot 45 procent minder pijn ervaren. De verliefde gevoelens zorgen voor veel activiteit in de hersenen die op dezelfde manier door een medicijn als morfine geprikkeld zouden worden.

Foto’s van partner
De wetenschappers kwamen tot de conclusies nadat ze van verliefde mannen en vrouwen verschillende hersenscans hadden gemaakt wanneer ze af en toe naar foto’s van hun partner keken. Ondertussen werden ook de handpalmen van de proefpersonen licht gepijnigd met een computergestuurd hitte-element.

‘Als mensen een overweldigende verliefdheid doormaken vinden er significante veranderingen in hun brein plaats die hun ervaring en pijn beïnvloeden’, legt één van de onderzoekers, Sean Mackey, aan nieuwssite Physorg.com uit. ‘Er worden zogenaamde beloningsgebieden actief die ook worden geprikkeld als je cocaïne neemt of de loterij wint.’

Pijnsignalen
Helemaal aan het einde van het experiment moesten de proefpersonen nauwkeurig aangeven hoeveel pijn ze hadden gevoeld op verschillende momenten. Wat bleek? Wanneer de deelnemer keek naar een foto van zijn of haar geliefde werkte dit pijnstillend op hun brein.

‘We hebben ons vooral geconcentreerd op mensen die de eerste fase van een passionele liefde doormaakten’, aldus Mackey. ‘We wilden proefpersonen die zich euforisch en energiek voelden.’

Ter vergelijking werd ook getest of de deelnemers het effect van het pijnlijke hitte-element konden bestrijden door hun gedachten te verzetten met simpele opdrachtjes. Ook door deze afleiding nam de pijn bij de proefpersonen af, maar het gemeten effect op hun hersenen was minder sterk dan bij het staren naar de foto van hun geliefde. De pijnstillende werking van liefde is namelijk meetbaar in de meer primitieve gedeeltes van het brein en juist deze gedeeltes blokkeren de pijnsignalen in het ruggenmerg. Bij de afleidingstest is dit niet het geval.

Geen medicijnen meer?
Volgens de onderzoekers kan dit onderzoek mogelijk leiden tot nieuwe manieren om pijn te bestrijden, zoals simulatie van bepaalde hersengebieden. Zo hoeven we in de toekomst niet altijd op medicijnen te vertrouwen bij het bestrijden van pijn.

(