Zwanger raken als je een spiraaltje hebt? Dit moet je erover weten

Zwanger raken als je een spiraaltje hebt? Dit moet je erover weten

Vorige week ging er een foto viral van een baby met een spiraaltje in zijn hand. De foto is niet helemaal wat het lijkt. Dit moet je erover weten.

Lucy Hellein deelde een foto van een baby met een spiraaltje in zijn hand. De verloskundige wist dat Lucy een spiraaltje had en na de bevalling zou er onderzocht worden waar het spiraaltje was. Dat was uiteindelijk niet nodig, want met de placenta kwam ook het spiraaltje mee. Voor de foto stopte ze het spiraaltje bij de baby in de hand.

Hoe werkt een spiraaltje?
Een spiraaltje zorgt ervoor dat spermacellen zich moeilijker kunnen nestelen en dat het slijmvlies bij de baarmoedermond dun blijft. Dit zorgt ervoor dat een bevrucht eitje zich niet kan nestelen.

Hoe kun je zwanger raken als je een spiraaltje hebt?
Een spiraaltje is erg veilig, maar net als andere anticonceptiemiddelen is de betrouwbaarheid niet 100 procent. Als een spiraal niet goed ingebracht wordt of verplaatst, kan de betrouwbaarheid verminderen.

Zelf controleren of je spiraaltje nog goed zit
Je kunt eventueel zelf controleren of je spiraaltje nog goed zit, door te voelen of de draadjes er nog zitten. Maar zorg dat je niet per ongeluk aan de draadjes trekt. Ook onregelmatige bloedingen of pijn kunnen signalen zijn dat je spiraaltje niet goed zit. Bij twijfel kun je je huisarts raadplegen.

Beeld: Shutterstock