soa maagd

Kun je een soa hebben als maagd?

Of je een soa kunt hebben als je nog maagd bent is nog altijd een zeer complexe vraag. Het is net zo moeilijk als het kiezen uit al die mooie tassen in de social deals. Bovendien kan er helaas niet een eenduidig antwoord geven op deze vraag, wat ook het geval is als je vraag ‘wat is de mooiste Louis Vuitton tas?’ is. Er zijn zoveel mooie tassen van dit merk! Om je vraag over of je een soa kunt hebben als je nog niet seks hebt gehad te kunnen beantwoorden vind je hierover in dit artikel meer informatie.

Wat is een soa en hoe wordt het overgedragen?

Soa is de afkorting van seksueel overdraagbare aandoening. Het wordt ook wel een geslachtsziekte genoemd. Om zulke aandoeningen over te kunnen dragen is er dus seks nodig. Dit is een breed begrip. Het hangt af van de handelingen die je wel/niet doet of je een soa kunt krijgen. Dit komt doordat geslachtsziekten overgedragen worden door virussen of bacteriën. Dit kan zitten in het slijmvlies, sperma, bloed, voorvocht, vaginaal vocht of vocht uit zweertjes of blaasjes in het slijmvlies van iemand die besmet is met een seksueel overdraagbare aandoening. 

Wat is het antwoord op de belangrijke vraag?

Zijn jullie beide nog maagd en hebben jullie dus helemaal geen seks gehad? Je hebt dan geen soa. Toch kun je wel een soa op hebben gelopen als je bijvoorbeeld orale seks zonder bescherming hebt gehad. Ook kun je een geslachtsziekte oplopen als je een sekstoys van iemand anders hebt gebruikt zonder het goed schoon te maken. Er zijn bovendien een paar uitzonderingen. Het virus dat genitale wratten veroorzaakt kan namelijk overgedragen worden via handdoeken of vingers. Ditzelfde geldt voor schaamluis. Ook dit kan overgedragen worden via zowel beddengoed als handdoeken, maar ook direct van mens op mens. Het is dus in principe wel mogelijk om een soa te hebben als je nog maagd bent. 

En hoe zit het dan met herpes?

Denk je dat je geen seks hoeft te hebben om herpes te krijgen? Klopt als een bus! Het virus dat een koortslip veroorzaakt, is namelijk ook de veroorzaker van herpes. Hoe krijg je een koortslip of herpes? Door iemand aan te raken die een koortslip heeft. Zo krijg je dit dus virus. Als je bijvoorbeeld met iemand zoent die een koortslip heeft dan is de kans groot dat jij hier ook last van krijgt. Dit is ook het geval als je orale seks hebt met iemand die een koortslip heeft. Je kunt dan dus een koortslip of herpes oplopen. Hierbij moet het virus wel in aanraking geweest zijn met dat specifieke lichaamsdeel om het verder te ontwikkelen. 

Kun je ook soa krijgen door bloedcontact?

Ja, een paar soa’s zijn ook over te dragen via bloed. Dit geldt voor zowel HIV als hepatitis B en hepatitis C. Je kunt deze geslachtsziekten oplopen zonder seks te hebben. In plaats daarvan krijg je zo’n soa als je in contact komt met het bloed van iemand die deze aandoening heeft. Gelukkig komt dit niet heel vaak voor, net zoals een tas van Zebra nooit gezien wordt als lelijk. Alsnog is het dus wel mogelijk om een soa te krijgen door bloedcontact. Een overdracht kan bijvoorbeeld gebeuren als je het scheermesje gebruikt van iemand die besmet is met de eerder genoemde aandoeningen. Ook kunnen deze soa’s overgedragen worden bij een piercing of tatoeage die niet op een hygiënische wijze uitgevoerd is. Het kan bovendien gebeuren bij drugsgebruik door bijvoorbeeld spuiten of naalden te gebruiken die eerder al gebruikt zijn door een besmet persoon.

Lees ook: Vrouwen verkiezen ochtendseks boven ontbijt op bed

Beeld: Pexels / Dit is een partnerbijdrage