Emotionele ontrouw

Niet bij alle affaires komt lichamelijk contact kijken. Een sterke emotionele band met iemand anders dan je eigen partner kan leiden tot emotionele ontrouw en kan net zo schadelijk zijn voor je relatie.

Bij emotionele ontrouw deel je geheimen, persoonlijke details uit je leven en fantasieën met iemand anders dan je partner. Het is lastig om aan te geven wanneer iets onder emotionele ontrouw valt, de lijn is erg dun en daarnaast is het voor iedereen persoonlijk.

Opvallend feitje
Uit een Amerikaanse enquête blijkt dat we wat betreft emotionele ontrouw met twee maten meten. Wanneer onze partner een sterke emotionele band met iemand heeft, vindt 70 procent van de vrouwen het vreemdgaan. Als we zelf een sterke emotionele band met iemand hebben, vindt 50 procent dat vreemdgaan.

Is het vreemdgaan?
Is dat gek? Nee, zegt de auteur van het boek I Love You But I Don’t Trust You. Wanneer het om jezelf gaat, weet je precies wat er in je hoofd omgaat. Heeft je partner een emotionele band met iemand anders, dan zie je alleen zijn acties. Je weet niet wat er in zijn hoofd omgaat, maar je gaat uit van het slechtste.

Hoe herken je het?
Heb je een sterke emotionele band met iemand en weet je zeker dat er niets aan de hand is? Het kan toch gevaarlijker voor je relatie zijn dan je denkt. Let op de volgende signalen:

Je zoekt naar wat je mist in je relatie
Het is heel normaal om buiten je relatie ook zaken met anderen te delen. Het wordt een ander verhaal wanneer je op zoek gaat naar iets dat je binnen je relatie mist.

Je verbergt het voor je partner
Dat Whatsapp-gesprek heeft niets te betekenen, maar het feit dat je het verwijdert, betekent vaak dat je zelf ook wel door hebt dat waar je mee bezig bent niet helemaal klopt.

Je twijfelt aan jezelf
Zou jullie band toch meer betekenen? Het feit dat je twijfelt, kan betekenen dat je lijn voor jezelf al hebt overschreden. Misschien is het tijd om het contact te verbreken en je weer volop te richten op je partner.

Jullie worden steeds fysieker
Wanneer je een sterke emotionele band hebt, wordt de stap om de fysieke grens te overschrijden ook steeds groter. Wat begint met een onschuldige aanraking, zou zomaar uit de hand kunnen lopen.