Placeholder

Chlamydia-screening teleurstellend

Het deelnemersaantal van de afgelopen chlamydia-screening is zeer teleurstellend, aldus de GGD.

De GGD heeft de afgelopen drie jaar in de regio Amsterdam, Rotterdam en Zuid-Limburg 630.000 jongeren tussen de 16 en 29 jaar een brief gestuurd om gratis een chlamydia-thuistest te doen. Het doel was om het aantal chlamydia-infecties in kaart te brengen en deze terug te dringen. Nu blijkt dat het aantal deelnemers behoorlijk tegenvalt en de resultaten daardoor nog niet relevant zijn.

Chlamydia
Chlamydia is de meest voorkomende soa in Nederland en wordt veroorzaakt door de bacterie chlamydia trachomatis, waardoor ontstekingen in de slijmvliezen van geslachtsdelen en/of anus ontstaan. Jaarlijks worden er ongeveer zestigduizend mensen met deze bacterie besmet. Desondanks weten weinig mensen wat deze soa precies veroorzaakt en wat de symptomen ervan zijn.

Meer over seks en seksuele problemen >

Ruim vijftig procent van de mannen en 70 procent van de vrouwen merken in de eerste instantie niets van de infectie. Dit kan gevaarlijke gevolgen hebben, als onvruchtbaarheid en buitenbaarmoederlijke zwangerschap (bij vrouwen) en bij mannen kan de infectie een ontsteking aan de prostaat en bijbal veroorzaken.

Screening
Daarom had de GGD de jongeren tussen de 16 en 19 jaar oud per brief uitgenodigd voor een gratis chlamydia-test. In die brief was een test toegevoegd, waarmee ze een monster moesten afnemen en deze ook gratis konden versturen naar het laboratorium. De uitslag ontvangen ze online met een eventuele verwijsbrief.

Lage opkomst
Helaas liep de screening stroever dan verwacht. Al in de eerste screeningsronde was duidelijk dat het aantal deelnames veel lager was dan ingeschat. Verdere rondes konden dit enkel bevestigen.

Op dit moment kan er aldus (nog) niet worden aangetoond of er echt een daling van chlamydia in de bevolking plaatsvindt en dat het aantal infecties teruggedrongen wordt. Daarom wordt de screening met een jaar verlengd, om toch tot een relevant resultaat te komen.

Op woensdag 1 december 2010 worden de tussentijdse resultaten gepresenteerd tijdens het Congres Soa-Hiv-Seks in Amsterdam.