Placeholder

Ouder worden wordt steeds minder leuk

Hoe ouder je wordt, hoe gelukkiger je zou worden, dat is tenminste wat onderzoeken vaak beweren. Ben je op dit moment rond de 30 jaar of jonger dan zou het zomaar kunnen dat deze bewering voor jou niet opgaat.

Een groot onderzoek naar geluk en de samenhang met leeftijd wijst uit dat de huidige generatie dertigers minder gelukkig is dan eerdere generaties. En dat terwijl tieners en twintigers wel gelukkiger zijn dan ooit…

Hoe kan dat?
Over het antwoord kunnen onderzoekers alleen maar over speculeren. Een van de onderzoekers geeft als mogelijke verklaring dat de laatste decennia veel kinderen zijn opgevoed met het idee dat ze kunnen worden wat ze willen. De verwachtingen zijn daardoor hoog, waardoor 'het echte leven'  misschien minder goed uitpakt dan gehoopt of gepland.

Te hoge verwachtingen
Er is een voorbeeld dat zijn verklaring ondersteunt. In welk land is de bevolking al jarenlang het gelukkigst volgens de ranglijst? Juist, Denemarken. Volgens de onderzoekers valt het op dat de verwachtingen van Denen voor het komende jaar juist opvallend laag zijn. Zorgt het hebben van lage verwachtingen er misschien inderdaad voor dat je extra tevreden bent?

Effectief verwachtingen managen
Voel je je ongelukkig doordat je verwachtingen niet (volledig) zijn uitgekomen? Er is iets dat je daartegen kunt doen dat heel effectief is; de kracht van dankbaarheid wordt volgens onderzoekers onderschat. Toch maar beginnen met dankbaarheidslijstjes?

Beeld: Shutterstock | Born: NYmag