Wat is de beste keuze: een echte kerstboom of een kunstkerstboom?

Wat is de beste keuze: een echte kerstboom of een kunstkerstboom?

Welke boom wint het op het gebied van gemak, uiterlijk en duurzaamheid?

1. Milieu
Er is geen definitief uitsluitel welke boom beter is voor het milieu. Eén ding staat vast: een lange levensduur van je kerstboom vermindert de belasting op het milieu, of je boom nou echt of nep is. Herplant een echte kerstboom na de kerst. Of gebruik je kunstkerstboom meerdere jaren. Let er bij aankoop van een kunstkerstboom op dat hij stevig is en dat hij makkelijk op te bergen is. Je kunt ook kiezen voor een tweedehands exemplaar.

2. Het uiterlijk
Echter dan een echte boom zal een kunstkerstboom er niet uitzien, maar er zijn tegenwoordig hele goede kunstbomen te koop. Ben je gek op een kerstboom met grijze naalden, roze naalden of naalden met sneeuw, dan is een kunstboom ideaal voor jou. Anderen willen misschien de echtheid en de heerlijke geur van een echte kerstboom niet missen in de periode.

3. Gemak
Een kerstboom is na het kopen meteen klaar voor het versieren, terwijl je de kunstboom nadat je hem van zolder hebt gehaald eerst in elkaar moet zetten. Je kunt eventueel kiezen voor een kunstboom waar de verlichting al in zit. Een kunstkerstboom met de verlichting erin kan minder duurzaam zijn. Als de lichtjes kapot zijn, zul je waarschijnlijk een nieuwe kopen, terwijl de kunstboom voor de rest misschien nog niet aan vervanging toe is.

Meer tips

  1. Wil je na kerst van je echte kerstboom af? Verbrand hem dan niet op straat, maar lever hem in bij de gemeente.
  2. Koop je echte kerstboom in de buurt. Een autorit is ook belastend voor het milieu.
  3. Kies voor energiezuinige kerstverlichting.
  4. Je kunt een echte kerstboom huren. Via internet zijn verschillende initiatieven te vinden.
  5. Knutsel zelf een kerstboom. Plak bijvoorbeeld masking tape in de vorm van een kerstboom op je muur of maak een kerstboom van oude latjes.

Wat voor boom kies jij dit jaar?

Beeld: Shutterstock