Placeholder

Tips om eindelijk die droomreis te maken

In het januarinummer van Santé lees je het verhaal van Janneke Bastiaens (39). Ze zegt haar droombaan op en laat zich uitzwaaien door haar vriend, om op ontdekkingsreis te gaan naar zichzelf. Zou jij graag de stap naar je droomreis zetten, maar durf je niet? Wij geven tips om je droom te verwezenlijken.

Maak je droom concreet
Je droom waarmaken, is een stuk makkelijker als je weet waar je precies van droomt. Droom je van een eigen bedrijf, een webwinkel of een lange reis?  Misschien is het niet haalbaar om direct het roer om te gooien, maar door je wens concreet te maken, kun je doelen bedenken om langzaam naar je droom toe te werken.

Maak een financieel plan
Je baan opzeggen om op reis te gaan, heeft uiteraard financiële gevolgen en een reis is natuurlijk niet gratis. Hoe ga jij je financieel redden in de maanden dat je op reis bent? Maak een plan en houd er ook rekening mee dat je na je reis nog wat geld over wilt houden.  Wanneer je weet hoe veel geld je precies nodig hebt om jouw droom te verwezenlijken, wordt sparen ook een stuk makkelijker; koop je een nieuwe jas, of zet je die 100 euro toch liever op je spaarrekening?

Bekijk welke mogelijkheden er zijn binnen je huidige levensstijl
Misschien hoef je niet stel op sprong je baan op te zeggen. Informeer eens naar de mogelijkheid om al je vakantiedagen tegelijk op te nemen, of vraag of er onbetaald verlof mogelijk is bij je werkgever. Of misschien is er wel een internationaal hoofdkantoor waar jij aan de slag kunt.

Maak een lijst van zaken die je moet regelen voor vertrek
Kun en mag je je huis onderverhuren? Ga je op zoek naar een nieuwe baan voor na je reis? Hoe zit het met je (zorg)verzekering? Kun je je telefoonabonnement en andere abonnementen tijdelijk op stop zetten?
 

Nog 3 praktische tips van Janneke

Janneke nam de stap. In Santé deelt ze haar verhaal en tips. Hieronder geeft ze nog drie extra tips.

Creëer je eigen geluk
Jij bent de enige die jezelf gelukkig kunt maken. In het boek I Love Me maakt Michele Bevoort een prachtige vergelijking tussen het leven en een boot. Zit je in het bootje en wacht je af welke kant het op vaart? Of sta je aan het roer en bepaal je zelf de richting? Ga ervoor, ook als dat betekent dat je iets anders moois moet afsluiten. Dan hoef je later nooit 'had ik maar…' te zeggen.
I Love Me, Michele Bevoort, €16
 

Overleg met je werkgever
Oke, de beslissing om te gaan reizen is gemaakt. Bespreek je plannen met je werkgever om te overleggen wat hij voor je kan doen. Is er een mogelijkheid voor onbetaald verlof? Kun je extra uren werken om te sparen voor je reis? Maak goede afspraken over de opzegtermijn en het afronden van je werk, zodat je alles met een fijn gevoel afsluit.
 
Houd tijdens je reis een dagbudget aan
Houd elke dag je budget goed in de gaten; op sommige bestemmingen is alles redelijk goedkoop, waardoor je sneller geneigd bent meer geld uit te geven.

Beeld: Shutterstock