Placeholder

Tip van Marianne Timmer: Stress

Santé is medesubsponsor van Team Continu: het schaatsteam onder leiding van Marianne Timmer. Marianne deelt iedere dag een tip om fit te blijven met Santé.

Marianne: 'Stress kan onderverdeeld worden in 2 groepen: positieve en negatieve stress.

Positieve stress
Er is sprake van positieve stress als je je oplaadt voor bijvoorbeeld een wedstrijd of een bijzondere prestatie op het werk. Immers, zonder een gezonde dosis spanning kun je niet optimaal presteren.

Negatieve stress
Met negatieve stress wordt spanning bedoeld die niet in het belang is van jezelf of als je de spanning als negatief ervaart. Negatieve spanningen vormen een gevaar voor de gezondheid, omdat zij de grootste en meer langdurige effecten hebben op het centrale en autonome zenuwstelsel.

Ben ik gestrest?
Je loopt grote kans gestrest te zijn als je je herkent in de volgende dingen: je hebt regelmatig last van hoofdpijn, je voelt je opgejaagd, je komt niet toe aan jezelf doordat je te veel tegemoet probeert te komen aan de verwachtingen van anderen, je bent snel geïrriteerd, je slaapt slecht, je voelt je futloos en ongemotiveerd, je hebt moeite om op tijd te komen.

Helpt sporten tegen stress?
Bewegen verlaagt de fysieke en emotionele spanningen waardoor je minder gestrest bent. Door te sporten wordt er in de bijnieren een hormoon aangemaakt dat het lichaam helpt om energie te mobiliseren, waardoor men beter opgewassen is tegen bedreigende situaties.  Zelfs angstaanvallen en depressies worden verlicht. Er zijn genoeg voorbeelden van depressieve mensen die met hardlopen zijn begonnen en er baat bij hadden. Zo zou hardlopen een even goede uitwerking op een depressie hebben als speciale medicatie, zo niet een betere. Een van de redenen hiervoor is het vrijkomen van hersenhormonen. Deze verbeteren het vermogen tot nadenken doordat deze stoffen je hoofd leegmaken. Hierdoor kun je je beter concentreren; wat weer een positieve invloed heeft op je werkzaamheden.

Tip: Ook een gezonde voeding helpt bij het voorkomen van stress. Het biedt je lichaam de nodige brandstof om in tijden van grote spanningen bestand te zijn tegen negatieve prikkels. Zo verergeren geraffineerde suikers (bijvoorbeeld in frisdranken) stress. Visolie (of vette vissoorten) hebben juist weer een gunstig effect op stress.'

Tip gemist? Lees alle tips van Marianne Timmer terug.

Bron: Leef je fit – Marianne Timmer