Untitled Design (8)

Schrijf je levensverhaal op

Volgens psychologen is het goed voor je. En het is nog leuk ook. Maar hoe doe je dat, boeiend schrijven over je eigen leven?

Het opschrijven van je levensverhaal betekent dat je met andere ogen kijkt naar wat vroeger gebeurd is. Met de kennis en inzichten die je nu hebt, zul je wat je hebt meegemaakt anders beoordelen. Je herschrijft je levensverhaal en misschien zie je nu de humor in van dingen waar je vroeger niet echt om kon lachen. Uit onderzoek blijkt dat gezonde mensen die zich somber voelen, zich beter voelen als ze opzettelijk leuke herinneringen ophalen. Tijd dus om pen en papier te pakken.

Gebruik thema’s

Net als een echte schrijver kun je verschillende thema’s gebruiken. Sommige verhalen vergroot je uit, andere laat je weg. Je hoeft geen reconstructie van je leven te geven. Wees niet bang dat je geen stof tot schrijven hebt. Schrijf op wat jij je het best herinnert, op welke manier dan ook.

Of die wonderlijke gebeurtenissen in je leven echt zo zijn gebeurd of dat alleen jij ze zo zag, is niet belangrijk. Bedenk dat de waarheid niet bestaat. Als je vond dat je een afgrijselijke jeugd had, terwijl je ouders die zich als idyllisch herinneren, dan blijft het jouw jeugd zoals jij die waarnam.

Tips

1 Vergeet de volgorde waarin dingen gebeurden

Veel mensen beginnen bij hun geboorte en werken dan vooruit met het idee om in één keer een mooi afgerond verhaal te schrijven. Maar dat wordt snel saai, ook voor jou als schrijver. Het is alsof je over de snelweg naar je vakantiebestemming rijdt; je bent vooral met je einddoel bezig. Het is de bedoeling dat je de toeristische route neemt. Laat je leiden door wat je boeit, verdwaal, vergeet de tijd.

2 Gebruik thema’s

Herinneringen komen sneller boven als je thema’s gebruikt, zoals plaatsen waar je hebt gewoond, bijzondere mensen die je hebt ontmoet, vriendschappen uit je jeugd, onderwijzers, maar ook belangrijke voorwerpen in je leven, familieleden, momenten in je leven die je hebben geïnspireerd.

3 Wees creatief

Gebruik je verbeelding. Maak een plattegrond van de omgeving van je huis, teken een dierbare na of giet je herinneringen in dichtvorm. Het kan ook handig zijn om het perspectief volledig te veranderen. Beschrijf je leven vanuit het perspectief van iemand anders. Hoe denk je dat anderen jou zagen?

4 Vergeet de waarheid

Als er iets duidelijk is geworden uit het onderzoek naar het autobiografisch geheugen, is dat ons geheugen volkomen onbetrouwbaar is. We verdraaien de boel, vergroten uit, vergeten en verzinnen. De waarheid over je leven bestaat niet. We kunnen alleen maar verhalen vertellen. Het gaat erom dat je jouw verhaal vertelt. Dat betekent niet dat je een heel leven bij elkaar moet fantaseren of bewust moet liegen. Maar onthoud dat dé waarheid niet bestaat. Of zoals de Ieren zeggen: ‘never let the truth get in the way of a good story.’

5 Blijf de baas van je eigen verhaal

Iedereen heeft leuke en nare herinneringen. Je kunt zelf kiezen welke je de meeste aandacht geeft. Als een herinnering of periode in je leven je buitengewoon somber maakt, sta er dan niet te lang bij stil. Dat betekent niet dat je de minder vrolijke  periodes hoeft over te slaan. Pas als je gaat schrijven, besef je hoe veel je van die zware tijden hebt geleerd.

Tekst Manon Sikkel, Beeld: Getty Images

Lees ook:

Levensvragen en lijstjes

De voordelen van schrijven op papier

Schrijven helpt bij het verwerken van een relatiebreuk

Tip: kies een mooi opschrijfboekje

opschrijfboekje
bestel hier