Placeholder

Hoe maak je je huis veilig voor kinderen?

Zodra je kindje de wereld begint te verkennen, is het belangrijk dat je huis kindveilig is. Je wilt niet dat je kind valt of dat hij of zij een fles schoonmaakmiddel of een schaar te pakken krijgt. Wij geven acht tips om van je huis een kindveilige omgeving te maken.

1. Zorg voor een veilige trap
Jaarlijks moeten er 3.100 kinderen naar het ziekenhuis nadat ze van de trap zijn gevallen. De meest effectieve maatregel om je trap veilig te maken, is het plaatsen van een traphekje, boven en beneden. Wen jezelf aan om het hekje altijd te sluiten. Begin met je kind te oefenen met traplopen zodra hij of zij oud genoeg is. Leer om altijd de leuning vast te houden en geef zelf het goede voorbeeld.

2. Doe een plantencheck
Waarschijnlijk heb je geen idee of de planten in huis giftig zijn. Voorheen maakte het niet uit. totdat je een kind hebt dat alles in de mond stopt. Het is het veiligst om giftige planten weg te doen. Leer je kind zo vroeg mogelijk om niet aan planten te zitten en de bladeren zeker niet in hun mond te stoppen.

3. Berg schoonmaakmiddelen goed op
Een populaire plek voor schoonmaakmiddelen is het kastje onder de gootsteen, een plek waar kinderen makkelijk bij kunnen. Geef je schoonmaakmiddelen tijdelijk een hogere plek of zorg voor een kinderslot op het kastje. Veel schoonmaakmiddelen zitten in vrolijke verpakkingen, waardoor ze extra aantrekkelijk lijken voor kinderen. Vergeet de vaatwastabletten niet.

4. Ruim medicijnen goed op
Pillen zien eruit als snoepjes, maar dat zijn het absoluut niet. Zorg voor een medicijnkastje met een slot en hang dat het liefst zo hoog mogelijk op. Laat de anticonceptiepil niet slingeren. Noem vitaminepillen geen snoepjes om te voorkomen dat je de verkeerde indruk wekt.

5. Beveilig stopcontacten
Zelfs als stopcontacten voor je gevoel vrij hoog boven de grond zitten, kun je ze het best beveiligen. Met uitgestrekte armen kunnen kinderen soms toch hun vingers of spullen in het stopcontact steken.

6. Controleer de keuken extra goed
Zijn de schoonmaakmiddelen goed opgeborgen? Liggen scharen en messen buiten bereik van kinderen? Zit je oven laag bij de grond, plaats dan een beschermer voor het ovenraam. Gebruik tijdens het koken zo veel mogelijk de achterste pitten en zorg dat de stelen van de pannen niet buiten het aanrecht steken.

7. Pas op met touwtjes en snoeren
Een ruk aan het snoer van een strijkijzer is genoeg om het hete en zware apparaat te laten vallen. Losse snoeren en touwtjes kunnen gevaarlijk zijn, je kind kan er verstrikt in raken. Probeer snoeren zoveel mogelijk tegen de plinten aan weg te werken.

8. Check je eigen huis op onveilige situaties en plekken
Bekijk je huis eens met een frisse blik. Ga door je knieën en kijk wat er allemaal binnen handbereik is. Let vooral op losse spullen, chemische middelen, kaarsen, hete thee en stopcontacten.

Heb jij aanpassingen aan je huis gedaan toen je een kind kreeg?

Beeld: Shutterstock