Placeholder

Hoe kun je de beste versie van jezelf zijn?

Zonder perfectionistisch te worden.

1. Vraag je af wat de beste versie van jezelf is
Dit is een moeilijke vraag, maar het antwoord is belangrijk om te bepalen hoe jij de beste versie van jezelf kunt zijn. Hoe kun je je talenten benutten en tevreden zijn met jezelf? De beste versie van jezelf zijn, betekent niet dat je geen minpunten of onzekerheden hebt, die horen ook bij de beste versie van jezelf.

2. Wees niet te streng voor jezelf
Heb je het gevoel dat je vandaag niet je beste werk hebt afgeleverd? Is je gezonde eetschema in de soep gelopen? Is een sollicitatiegesprek niet gegaan zoals je wilde? Vrijwel iedereen bedenkt na afloop dingen die beter hadden gekund. Straf jezelf er niet voor, maar beschouw het als leerpunten en pak de draad gewoon weer op.

3. Doe je best, meer kun je niet doen
Vergelijk jezelf niet met anderen. Als je weet dat jij je best hebt gedaan, kun je tevreden zijn.  Soms zul je je aan moeten passen aan de omstandigheden, je hebt nou eenmaal niet overal controle over. Probeer er het beste van te maken.

4. Focus je minder op het resultaat
Resultaatgericht zijn is over het algemeen positief, maar niet als je jouw 'waarde' of zelfbeeld laat afhangen van het resultaat dat je bereikt. Daarnaast neemt de weg ernaartoe vaak meer tijd in beslag dan het eindresultaat. Probeer daarom het beste te maken van de weg naar het resultaat.

5. Maak genoeg tijd voor leuke dingen
Door te ontspannen kun je op een geniaal idee komen, het kan je creativiteit stimuleren en door afstand te nemen, kun je er daarna fris tegenaan.

6. Doe iets voor anderen
Het is bewezen dat je gelukkig wordt van iets voor een ander doen. Het hoeft echt niet tijdrovend te zijn. De kans is groot dat niet alleen jij er een goed gevoel van krijgt. Be nice to the world!

7. Zorg goed voor jezelf
Een goede nachtrust, een gezond eetpatroon… Een beetje liefde voor jezelf draagt absoluut bij aan de beste versie van jezelf.

Leesvoer
Over het beste uit jezelf halen, is genoeg geschreven. Bijvoorbeeld het boek IK2 – De beste versie van jezelf. Het boek reikt handvaten aan waarmee je aan de slag kunt.

Ben jij de beste versie van jezelf?

Beeld: Shutterstock