category colour brushGelukkig/Life

Dit kun je doen tegen rouwvliegjes

Zie je veel kleine zwartje vliegjes in de buurt van je planten? Grote kans dat het geen fruitvliegjes zijn, maar rouwvliegjes.

Rouwvliegjes zijn kleine vliegjes van ongeveer vier millimeter lang. De naam is misleidend, want eigenlijk zijn het kleine mugjes, die niet steken. Ze worden ook wel rouwvarenmugjes genoemd. Ze houden natte aarde en rottende wortels en kunnen hun eitjes in de vochtige grond leggen, waarna de larven de wortels kunnen aantasten. Hoe kleiner de plant en hoe meer vliegjes, hoe groter de kans dat de gezondheid van je plant eronder te lijden krijgt. Wat kun je doen om van de vliegjes af te komen?

1. Zonder de plant(en) met vliegjes af
Als je de plant water geeft, vliegen de vliegjes meestal even weg van de grond. Heb je ontdekt welke plant last heeft van vliegjes? Zet hem apart van de rest. Of als bijna alle planten 'besmet' zijn, zet dan de planten zonder vliegjes in een andere ruimte.

2. Stop met water geven
Rouwvliegjes houden van natte potgrond. Het is daarom slim om de aarde uit te laten drogen.

3. Zorg dat er geen dode bladeren in de pot liggen
Dode bladeren zijn voeding voor rouwvliegjes. Zorg daarom dat de pot verder schoon is.

4. Gebruik nematoden
Nematoden zijn microscopisch kleine aaltjes. Je kunt deze 'poeder' toevoegen aan het water in je gieter en daarmee de planten water geven. De aaltjes eten de larven op. Zodra alle larven dood zijn, sterven de aaltjes omdat ze geen voeding meer hebben.

5. Verpot de planten
Haal de planten uit hun pot, maak de wortels goed schoon, sop de pot uit en zet je plant in nieuwe potgrond. Gebruik bij voorkeur een binnenpot met gaten, zo kan overtollig water weglopen en heb je minder kans dat de potgrond te vochtig wordt.

6. Strooi een laagje zand over de potgrond
Hierdoor kunnen de rouwvliegjes moeilijker eitjes leggen.

7. Huis- tuin- en keukenmiddel: kaneel
Kook een liter water en strooi daar twee eetlepels kaneel bij. Laat het afkoelen en giet het mengsel daarna in je gieter. Let op: de kaneel is veranderd in slijmerige drab, spoel dat weg. Geef je planten water met het kaneelwater.

8. Lok de vliegjes met wijn
De vliegjes leven maar een paar dagen. Zet in de buurt van je planten een glas met een laagje wijn, hiermee kun je de volwassen vliegjes lokken.

Beeld: Shutterstock

Santé

in je brievenbus?

Bestel nu

Als eerste op de hoogte?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Santé!

  • Pinterest