De meest gebruikte leugens

De meest gebruikte leugens

En wat je beter kunt zeggen.

1. ‘Het gaat goed’
In sommige gevallen kun je antwoorden dat het goed gaat, ondanks dat dat misschien niet zo is. Niet iedereen hoeft alles van je te weten. Maar zeker tegen goede vrienden zou je de waarheid moeten kunnen zeggen. Soms kan het ongemakkelijk zijn om te vertellen dat het niet zo goed met je gaat, maar door eerlijk te zijn, kun je soms begrip krijgen of ontdekken dat anderen tegen dezelfde dingen aanlopen.

2. ‘Ik kan helaas niet komen’
In sommige gevallen is dit leugentje om eigen bestwil niet zo heel erg. Al is er meestal ook niets mis mee om gewoon eerlijk te laten weten dat je niet naar het feestje komt omdat tijd voor jezelf nodig hebt, geen zin hebt of liever een andere keer komt.

3. ‘Leuk cadeau, bedankt!’
Een lastige situatie, want wat doe je als je een gekregen cadeau niet leuk vindt? Dit is heel persoonlijk, waardoor je de situatie het best zelf kunt inschatten. Misschien heb je er geen moeite mee om de waarheid te vertellen, eerlijkheid duurt het langst. Het is zonde als iemand veel geld heeft uitgegeven, terwijl jij het cadeau niets vindt. In dat geval kun je toch het best je moed bij elkaar rapen. Gaat het om een kleinigheidje dan is het waarschijnlijk makkelijker om er niets van te zeggen, maar de kans bestaat dat je dan volgende keer weer iets krijgt dat niet bij je past.

4. ‘Niks’
Het beruchte antwoord op de vraag ‘waar denk je aan?’ De ervaring leert ons dat meestal als iemand deze vraagt stelt, we wel degelijk met iets in onze maag zitten. Als iemand je vraagt wat er is of waar je aan denkt, is dat wellicht het goede moment om aa te kaarten wat je dwars zit.

Beeld: Shutterstock