×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Zo ga je na de zomer met frisse moed aan het werk

Inspiratie werk
07.09.2018 - Redactie

Minder werkstress, méér creativiteit en voldoening; dat klinkt goed toch? Met deze tips pak je je werk na de zomer eens helemaal anders aan.


1. Bekijk stress van de positieve kant
Stress kan heel vervelend zijn, maar het laat eigenlijk ook zien dat je een uitdaging hebt. De stressreactie in je lichaam is nodig om je wakker te schudden en je te waarschuwen dat je dit varkentje niet kunt wassen als je op de automatische piloot blijft staan. Er is alertheid en focus nodig en de stress zorgt voor het vonkje dat je daarvoor nodig hebt. Houdt de stress langer aan, dan maakt je lichaam niet alleen cortisol en adrenaline aan (wat je aanzet tot actie), maar krijg je ook een dosis oxytocine om je oren, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Freiberg. Dit knuffelhormoon zet je aan tot sociaal contact, zodat je sneller om hulp vraagt. Merk je dat bij jou het stresslampje aan gaat? Zoom dan uit en bekijk wat je voelt, denkt en doet. Besef dat je jezelf eigenlijk een hogere versnelling cadeau doet. En weet dat je geen stress krijgt van een situatie, maar van de gedachten die je erover hebt. Als je die gedachten in toom weet te houden, krijgt stress geen vat op jou en je gezondheid. Dit is hersengymnastiek voor gevorderden, maar het werkt! Bekijk stress van de positieve kant, dan doet je lichaam dat ook. Bron: Boek ‘Was het maar maandag’, Brigitte Durruty.

2. Detox je to-do’s
Heb jij een duidelijk doel voor ogen? De volgende stap in je carrière of een uitdagende klus waar je voor wilt gaan? De kans dat je je doel bereikt, wordt groter wanneer je al je activiteiten (werk én hobby’s) onder de loep neemt. Stel jezelf de vraag bij alles wat je doet: is deze taak in lijn met mijn einddoel? Je kunt beter minder doelgerichte dingen doen dan dat je je tijd verdoet aan dingen die haaks op je einddoel staan. Deze detox brengt je uiteindelijk verder en geeft meer voldoening.

3. Sla je eurekamomenten op
Soms krijg je opeens een briljante ingeving op een iets minder briljant moment. Laat deze ideeën niet onbenut, maar schrijf ze op. Je kunt ze ook digitaal opslaan in een app zoals Wunderlist, Evernote, Google Docs of Trello.

4. Leer van de pro
Praat eens met mensen die doen wat jij graag wilt bereiken. Dat kan bijvoorbeeld door ze eens uit te nodigen voor koffie, of naar netwerkevents te gaan. Onderwerp deze pro in je enthousiasme niet aan een kruisverhoor, maar beperk je tot de kernvragen waar je iets aan hebt:
•    Waarom doe je wat je doet?
•    Hoe heb je dit bereikt?
•    Wat is je grootste struggle en hoe ga je daarmee om?

5. Voorkom concentratielekken
Als je continu wordt afgeleid, kom je niet in een lekkere werkflow en ga je aan het einde van de dag met een onvoldaan gevoel naar huis. Je vergroot je concentratievermogen als je de stoorzenders van de omgeving in balans brengt met je eigen concentratie-incasseringsvermogen. Stel dat er buiten iemand met een drilboor bezig is. Dat is een inbreuk op je concentratievermogen. Een concentratielek kun je dan voorkomen door bijvoorbeeld de stilte op te zoeken. Of zet een koptelefoon op die de geluiden van buitenaf blokt. Nog een idee: spreek met je collega’s af dat er in de gemeenschappelijke werkruimte ’s ochtends tussen tien en twaalf uur niet gebeld of eindeloos gekletst wordt. Zonder stoorzenders kun je je werk met minder inspanning doen en haal je er meer voldoening uit. Lees ook onze 8 tips om te werken zonder afleiding.

6. Boost je creativiteit
Verveling kan helpen om creatief te worden. Met een saaie klus die je makkelijk afgaat, blokkeer je je kritische gedachtegang, waardoor de ideeënstroom op gang komt en je eerder op ongebruikelijke oplossingen komt. Maak tijd vrij om te lummelen en te experimenteren en ga daarna extra gefocust aan de slag met je nieuwe ideeën. Dan haal je een deel van de essentiële lummeltijd weer in en kom je tot een beter eindresultaat.

7. Stop taskswitching
Multitasken (meerdere dingen tegelijk doen) en taskswitching (wisselen tussen twee taken) zijn funest voor je focus en creativiteit. Hoe onbenullig ook, het duurt ongeveer 23 minuten om te herstellen van een onderbreking van je werk. Als je wisselt tussen de ene en de andere taak, blijft je brein voor een deel bij de vorige taak. Je hebt je aandacht dus niet voor honderd procent bij de nieuwe taak. Vergelijk het met een kwast die je eerst in de rode verf doopt, vluchtig afspoelt en daarna in de gele verfpot stopt. De eerste kleur blijft zichtbaar. Hoe meer je wisselt van kleur, hoe troebeler de verf. Zo werkt het ook met je brein. Hoe meer je wisselt tussen verschillende taken, hoe minder helder je denkvermogen en hoe belabberder het eindresultaat.

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock

Wat vind je ervan?

Reacties

Voordelen van meer lezen

13.09.2018 - Op vakantie heb je vrije tijd, is de genietfactor vaak hoger en ben je relaxter. Zonde natuurlijk als je na thuiskomst meteen weer in standje ratrace schiet. Op vakantie lees je vaak meer en door dat thuis ook wat vaker te doen, kun je jezelf helpen het vakantiegevoel vast te houden. Lees verder

Alleen zijn

09.09.2018 - In een druk leven met werk, gezin en sociale contacten schiet tijd voor jezelf er vaak bij in. Terwijl Santé’s Annemiek ontdekt dat ze daar nou juist zo’n behoefte aan heeft. Lees verder

Inspiratie werk

07.09.2018 - Minder werkstress, méér creativiteit en voldoening; dat klinkt goed toch? Met deze tips pak je je werk na de zomer eens helemaal anders aan. Lees verder

Iets goeds doen voor een ander, waarom zou je?

01.09.2018 - Door iets goeds te doen voor een ander, doe je automatisch iets goeds voor jezelf. Lees verder

Doel bereiken door een gewoonte te veranderen

27.08.2018 - Je kunt waarschijnlijk genoeg gewoontes bedenken die je graag zou willen hebben (of waarvan je weet dat het goed voor je zou zijn). Om verschillende redenen blijft het vaak bij iets om ‘ooit’ te doen. Met deze tips maak je er werk van. Lees verder

Babita Versluis

21.08.2018 - Geuren zijn puur emotie, vindt parfumeur Babita Versluis. Lees verder

Oordelen

20.08.2018 - Het is makkelijk om meteen een oordeel klaar te hebben, daar zijn we niet trots op. Lees verder

Wesp doodslaan

14.08.2018 - Dat er dit jaar een wespenplaag is, is goed te merken. Zeker als je buiten zit met iets te eten of drinken, heb je binnen no time een paar wespen om je heen. Hoe vervelend je ze ook vindt, je kunt ze beter niet doodslaan. Lees verder

« Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 110 |
Mis niets
Daghoroscoop
Maagd

Jouw communicatie kan tot misverstanden leiden. Denk goed na voordat je iets…

» Naar de daghoroscopen