Placeholder

Liefdeshormoon helpt verlegen mensen

Het ‘liefdeshormoon’ oxytocine maakt verlegen mensen zelfverzekerder en sociaal vaardiger, zo blijkt uit onderzoek van Britse wetenschappers.

Oxytocine, ook wel bekend als het liefdes- of knuffelhormoon, zou de sociale vaardigheden van verlegen mensen verbeteren. Bij mensen die van nature al zelfverzekerd zijn, heeft het hormoon volgens de onderzoekers geen effect.

Aan het onderzoek werkten 27 gezonde mannen mee. De helft van hen kreeg het hormoon toegediend via een neusspray. De andere helft kreeg een placebo (namaakmedicijn). Vervolgens moesten de deelnemers een opdracht uitvoeren waarin hun zelfvertrouwen werd gemeten. Ook hun inlevingsvermogen om de gedachten en gevoelens van anderen te begrijpen, werd gemeten.

Zo ontdekten de onderzoekers dat oxytocine het inlevingsvermogen verbeterde, maar alleen bij mensen die in de eerste plaats minder zelfverzekerd waren.

Toekomst
Verder onderzoek is zeker nog nodig. Maar de huidige onderzoeksresultaten geven wel al aan dat oxytocine in de toekomst mogelijk gebruikt kan worden om mensen met sociale tekortkomingen te behandelen.

(