Planten Water Geven 2023 650 X 350

Deze 5 kamerplanten krijg je niet kapot

Sta jij regelmatig zuchtend bij een dode kamerplant en vraag je jezelf dan af wat je verkeerd hebt gedaan? Dan zijn deze vijf onderhoudsvriendelijke kamerplanten iets voor jou.

ZZ plant (Zamioculcas Zamiifolia)

De ZZ plant maakt met z’n lange stengels met stevige, glanzende bladeren een grootste indruk, maar heeft maar weinig aandacht nodig. Doordat de plant oorspronkelijk uit Tanzania komt, kan deze weken of zelfs maanden zonder water. Geef pas water als de grond helemaal droog is, want bij natte voeten legt de ZZ plant het loodje. Verder kun je de plant in het zonlicht of in de schaduw zetten, waarbij deze het snelst groeit in de zon.

Zamioculcas 450x450 1

Lepelplant (Spathyphyllum)

De lepelplant komt oorspronkelijk uit het Amazonegebied, waar deze enorm groot kan worden. In huis is de lepelplant wat bescheidener, namelijk tussen de 30 en 120 centimeter. De plant houdt van indirect zonlicht en heeft in zomer één keer per week en in de winter twee keer per week water nodig. Het plantje is fool proof, want als je te weinig water geeft krijg je een seintje: de bladeren gaan dan direct slap hangen.

Untitled Design 1

Sanseveria (Nolinoideae)

De Sanseveria wordt ook wel ‘vrouwentong’ of in het Engels ‘schoonmoederstong’ genoemd. Een compliment, zo lijkt, want de sanseveria kan een hoop verduren en heeft helende kwaliteiten. De plant heeft weinig licht en water nodig en zuivert dag en nacht de lucht van meer dan honderd giftige stoffen. Zelfs boven de verwarming kan de Sanseveria overleven, maar laat ‘m niet in de felle zon staan.

Sanseveria 450x450

Bromelia (Bromeliaceae)

Nog zo’n tropisch verschijnsel is de Bromeliafamilie. Deze flamboyante plantensoort is er in verschillende varianten met kleurrijke bloemen, waarvan het blad varieert van dun tot breed en puntig tot zacht. Bromelia’s kunnen binnen én buiten staan, bij een minimum temperatuur van 10 °C. Ze hebben ongeveer één keer per week water nodig. Giet daarbij het water in de kelk.

Succulents 2023 2

Succulent of vetplant

De naam succulent komt van het Latijnse woord ‘sucus’, dat ‘sap’ betekent. Vetplanten houden namelijk vocht vast in hun blad, stengel of wortel. Daardoor kunnen ze lang overleven in de droge gebieden waarin ze van nature voorkomen. Vetplanten houden van veel licht en hebben amper verzorging nodig. Eens per maand een slok water erbij en ze kunnen er weer tegenaan. Bekende vetplanten zijn Aloë vera en cactussen.

Succulents 2023

Tip van de redactie