Compliment 1 1000x1440

5 tips om een compliment te geven

‘Wat zit je haar goed’ of ‘wat goed dat jij zo makkelijk contacten kan leggen. Hoe doe je dat toch?’. Een oprecht compliment maken, kan best moeilijk zijn maar is goud waard. Zo doe je dat.

Van een welgemeend complimentje is nog nooit iemand slechter geworden; zowel de ontvanger als de gever. Een compliment is als een cadeautje, zo is wetenschappelijk onderzocht. Krijg je er een, dan activeren dezelfde beloningscentra in je hersenen als wanneer je een fysieke gift ontvangt. En dat is niet het enige. We leren sneller een nieuwe vaardigheid wanneer we positieve feedback ontvangen tijdens het oefenen, en presteren vervolgens beter. Dus waar wacht je nog op? Strooien, die complimenten! Zo doe je dat:

1. Geef alleen gemeende complimenten

Geef geen compliment om maar iets te zeggen. De kracht van een welgemeend compliment is dat je de ander helpt inzien wat diens goede kwaliteiten zijn én dat je zelf positief leert denken over een persoon. Bovendien is een compliment geven de positieve tegenhanger van opbouwende kritiek: je kunt er gewenst gedrag mee aanmoedigen zonder dat het bedreigend overkomt. Handig op je werk en in je persoonlijke relaties.

2. Denk na over hoe je je compliment verpakt

Niet iedereen vindt het makkelijk om een compliment te krijgen. Uit een onderzoek uit 2013 blijkt dat 68 procent van de mensen erkenning met schaamte associeert. Jammer! Ga daarom weloverwogen te werk: geef je het compliment één of één of voor een groep? Kijk hoe iemand reageert op je compliment en laat diegene in zijn waarde als hij of zij ongemakkelijk wordt.

Lees ook:Waarom is het soms zo ongemakkelijk om een compliment te krijgen?

3. Geef duidelijke complimenten

‘Goed gedaan!’ is een compliment, maar erg algemeen en daardoor een passieve manier van je waardering uiten. Probeer je compliment specifiek en persoonlijk te verwoorden. Wat heeft de ander precies gedaan dat je als positief ervaart?

4. Geef niet alleen complimenten over uiterlijk

Altijd leuk om te horen dat je een mooi jurkje draagt, maar een compliment dat over je persoonlijkheid gaat, is extra waardevol. Bovendien vindt niet iedereen het fijn om op diens uiterlijk beoordeeld te worden. We kennen allemaal het horrorscenario waarbij je een vrouw feliciteert met haar zwangerschap terwijl… Ze niet zwanger is. Oeps.

5. Een tip voor als je zelf een compliment ontvangt: durf complimenten aan te nemen

Bedank vol zelfvertrouwen in plaats van het compliment meteen af te zwakken. Een welgemeend compliment is uiteindelijk een positieve ervaring van de gever, die met jou deelt welke impact jij op diegene hebt gehad. Het gaat niet om de standaarden die je jezelf oplegt. Dus ook al heb je die presentatie op je werk voor jouw gevoel afgeraffeld, of was je risotto de vorige keer véél beter: iemand anders kan het alsnog als een groot succes ervaren. Respecteer dat perspectief en geniet ervan.

Bron: Universiteit Leiden

Tip van de redactie

Qnuz warmtekussen bouclé

Qnuz Warmtekussen 500x350 1
Shop

Gerelateerde artikelen