Skinny Fat

Wat is skinny fat?

Hoe slanker, hoe gezonder? Dat is niet altijd waar. Ook als je slank bent, kun je onzichtbaar vet met je mee dragen. TOFI heet dit fenomeen: Thin Outside, Fat Inside. Santé legt uit.

Ben jij een mazzelaar die alles kan eten zonder een grammetje aan te komen? Of ben jij soms stiekem jaloers op zo’n persoon? Misschien is er toch niet zoveel om jaloers op te zijn. Overgewicht is soms te zien op de weegschaal (en aan je lichaam), maar niet altijd. Je kunt ook te dik zijn van binnen, zonder dat je wordt geconfronteerd met een te krappe spijkerbroek. Skinny fat heet dit fenomeen, ook wel omschreven als tofi: thin outside, fat inside. Slankere mensen kunnen net zo goed risico lopen op aandoeningen die vaak met overgewicht en obesitas worden geassocieerd, zoals hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Vet tussen de organen
Hoogleraar Jimmy Bell van het Londen Imperial College legde 800 Britten onder een MRI-scanner en ontdekte dat bij veel mensen die een normaal BMI hadden, toch veel vet verborgen zat tussen de organen. Dit wordt visceraal vet genoemd, en is schadelijker dan subcutaan vet dat direct onder de huid wordt opgeslagen. Uit MRI-scans van sumoworstelaars blijkt bijvoorbeeld dat zij een dikke speklaag onder de huid hebben maar dat er nauwelijks vet tussen hun organen zit, waardoor ze minder gezondheidsrisico’s lopen dan je zou denken op basis van hun gewicht en eetpatroon van 5.000 kilocalorieën per dag.

Inwendig vet

Inwendig vet is ongezond, maar waarom precies, daarover bestaan verschillende theorieën. Er wordt veel onderzoek naar gedaan, maar er is helaas nog geen eenduidige oorzaak ontdekt. Het is aannemelijk dat inwendig vet vooral schadelijk is voor de lever. Vet wordt continu afgebroken en komt in de bloedbaan terecht om elders als energiebron te worden gebruikt. Bloed uit het weefsel direct onder de huid, gaat in principe naar het hart en de longen. Maar bloed dat afkomstig is uit vetweefsel tussen je darmen en andere organen, gaat rechtstreeks naar de lever. Die wordt daardoor aan te veel vet blootgesteld en dat is niet gezond.

Ontstekingen

Daarnaast hebben onderzoekers ontdekt dat vetweefsel in de buik stoffen produceert die tot ontstekingen kunnen leiden, wat invloed heeft op het immuunsysteem en de hormoonhuishouding. Een van de complicaties van te veel buikvet is dat het lichaam ongevoelig kan worden voor insuline, waardoor je meer kans hebt op het ontwikkelen van diabetes type 2.

Ben jij skinny fat?


Of je vet onder de huid opslaat, of dat je het juist tussen je organen verzamelt, valt met het blote oog niet te zien. Ook het vetmeetapparaat in de sportschool biedt geen uitsluitsel. De enige indicator waarmee je zelf aan de slag kunt, is de omtrek van je middel. Uit onderzoeken onder mensen met dezelfde BMI bleek dat de een meer vet onder de huid had zitten en de ander juist diep in de buik. Die laatste had echter wel een hogere middelomtrek. Voor mannen is het ongezond om een buikomvang van meer dan 102 centimeter te hebben, voor vrouwen ligt de grens bij 88 centimeter. Een gezond BMI zeg dus niet alles over of je een gezond gewicht hebt.

Beeld: GettyImages

Tip van de redactie

Üla Movement weerstandsbanden en springtouw set
Ula Movement Ad
Bestel hier