×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Wanneer moet ik mijn hardloopschoenen vervangen?

Wanneer moet ik mijn hardloopschoenen vervangen?
09.06.2018 - Redactie

Voor hardlopen heb je niet veel nodig, goede hardloopschoenen zijn het belangrijkst. Hoe weet je wanneer je je hardloopschoenen moet vervangen?


Hoeveel kilometer gaan hardloopschoenen mee?
Je kunt zien wanneer je zool versleten is, maar het lastige is dat de schokdemping van je schoenen vaak sneller slecht wordt dan dat de zolen slijten. Volgens sommigen gebeurt dat na 750 kilometer, anderen vervangen hun schoenen pas nadat ze er 1000 tot 1500 kilometer op hebben gelopen.

Waarom is er niet gewoon een duidelijke richtlijn?
Het is lastig om te zeggen wanneer je schoenen versleten zijn. Het hangt niet alleen af van de kwaliteit van je schoenen, maar ook met je lichaamsgewicht en hoe zwaar de schokken zijn die je hardloopschoenen te verduren krijgen.

Check je hardloopschoenen
Je kunt je schoenen het best regelmatig inspecteren om te bepalen of ze aan vervanging toe zijn. Waar moet je op letten?

  1. Druk met je duim in het midden van de zool. Voelt de zool hard en geeft hij niet goed mee? Dan is het wellicht tijd voor nieuwe hardloopschoenen.
  2. Wanneer je in het midden van je zool drukt, moet je hem daadwerkelijk een beetje in kunnen drukken, waardoor er lijntjes in de zool ontstaan. Zitten er al kreukels en lijnen in je zool? Dan is de vering van je schoenen niet meer optimaal.
  3. Luister naar je lichaam. Heb je de laatste tijd tijdens het hardlopen last van je voeten terwijl je dat eerder niet had? Vraag jezelf af of het door je schoenen zou kunnen komen.
  4. Ga bij twijfel naar de winkel en pas nieuwe hardloopschoenen, het liefst hetzelfde model als je al hebt. Op die manier kun je direct het gevoel vergelijken.

Tip voor frequente hardlopers
Loop je regelmatig hard? Dan is het verstandig om twee (of meer) paar hardloopschoenen met elkaar af te wisselen. Zo kunnen je schoenen tussendoor langer herstellen en dat is goed voor het behoud van je schoenen.

Beeld: Shutterstock

Wat vind je ervan?

Reacties

Balans bewaren

19.10.2018 - Sta je te wankelen op je standbeen? Dat kan door de volgende vier dingen komen. Lees verder

Spierpijn, maar niet gesport

13.10.2018 - Heb je last van spierpijn, maar heb je niet gesport? Wij hebben een aantal mogelijke oorzaken op een rij gezet. Lees verder

Gewicht spieren en vet

29.09.2018 - Je hebt vast wel eens gehoord dat spieren zwaarder zijn dan vet. Hoe zit dat precies? Lees verder

Hardlopen: buiten of op de loopband?

21.09.2018 - Misschien heb je je wel eens afgevraagd waarmee je meer calorieën verbrandt: met buiten hardlopen of op de loopband rennen. Lees verder

5 tips voor degenen die meedoen aan de Dam tot Damloop

20.09.2018 - Doe jij mee aan de Dam tot Damloop, of ken je iemand die aan de start staat? Met deze tips verschijn je relaxed aan de start. Lees verder

Eagle arms

15.09.2018 - Tijdens haar pilatesles ziet webredacteur Shirley iedereen met gemak de armen verstrengelen voor de eagle pose. Zelf komt ze er in de verste verte niet in de buurt. Lees verder

Leukste sneakers

15.09.2018 - Of je ze nu draagt tijdens het sporten of naar je werk: de allerleukste sneakers staan deze maand in Santé. We geven je een kijkje achter de schermen. Lees verder

Jeuk door zweten

10.09.2018 - Het lijkt bijna alsof je allergisch bent voor sporten of je eigen zweet. Heb jij wel eens last van jeuk tijdens het sporten? Lees verder

« Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 50 |
Mis niets
Daghoroscoop
Schorpioen

Jij loopt al geruime tijd met een onaangenaam gevoel rond. Het contact met een…

» Naar de daghoroscopen