×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Wanneer moet ik mijn hardloopschoenen vervangen?

Wanneer moet ik mijn hardloopschoenen vervangen?
09.06.2018 - Redactie

Voor hardlopen heb je niet veel nodig, goede hardloopschoenen zijn het belangrijkst. Hoe weet je wanneer je je hardloopschoenen moet vervangen?


Hoeveel kilometer gaan hardloopschoenen mee?
Je kunt zien wanneer je zool versleten is, maar het lastige is dat de schokdemping van je schoenen vaak sneller slecht wordt dan dat de zolen slijten. Volgens sommigen gebeurt dat na 750 kilometer, anderen vervangen hun schoenen pas nadat ze er 1000 tot 1500 kilometer op hebben gelopen.

Waarom is er niet gewoon een duidelijke richtlijn?
Het is lastig om te zeggen wanneer je schoenen versleten zijn. Het hangt niet alleen af van de kwaliteit van je schoenen, maar ook met je lichaamsgewicht en hoe zwaar de schokken zijn die je hardloopschoenen te verduren krijgen.

Check je hardloopschoenen
Je kunt je schoenen het best regelmatig inspecteren om te bepalen of ze aan vervanging toe zijn. Waar moet je op letten?

  1. Druk met je duim in het midden van de zool. Voelt de zool hard en geeft hij niet goed mee? Dan is het wellicht tijd voor nieuwe hardloopschoenen.
  2. Wanneer je in het midden van je zool drukt, moet je hem daadwerkelijk een beetje in kunnen drukken, waardoor er lijntjes in de zool ontstaan. Zitten er al kreukels en lijnen in je zool? Dan is de vering van je schoenen niet meer optimaal.
  3. Luister naar je lichaam. Heb je de laatste tijd tijdens het hardlopen last van je voeten terwijl je dat eerder niet had? Vraag jezelf af of het door je schoenen zou kunnen komen.
  4. Ga bij twijfel naar de winkel en pas nieuwe hardloopschoenen, het liefst hetzelfde model als je al hebt. Op die manier kun je direct het gevoel vergelijken.

Tip voor frequente hardlopers
Loop je regelmatig hard? Dan is het verstandig om twee (of meer) paar hardloopschoenen met elkaar af te wisselen. Zo kunnen je schoenen tussendoor langer herstellen en dat is goed voor het behoud van je schoenen.

Beeld: Shutterstock

Wat vind je ervan?

Reacties

Platte buik zonder sportschool

16.01.2019 - Wil je een plattere buik? Dat kun je ook bereiken zonder sporten. Met deze tips gaat je broek straks makkelijker dicht. Lees verder

Klaar voor een marathon

06.01.2019 - Vraag jij je wel eens af of je klaar bent voor een marathon? Lees verder

Oefeningen leger

28.12.2018 - De oefeningen zijn niet mals. Lees verder

Chocolademelk na het sporten

06.12.2018 - Je hoeft je niet schuldig te voelen als je na het sporten op de bank hangt met een warme chocolademelk. Lees verder

Buiten sporten als het koud is

18.11.2018 - De eerste nachtvorst van dit seizoen is voorspeld, maar dat is geen excuus om niet buiten te gaan sporten. Een winterwork-out is juist supereffectief. Lees verder

Skinny fat

10.11.2018 - Deze maand lees je in Santé het verhaal van Esmir, die haar skinny fat te lijf gaat. Maar wát is skinny fat eigenlijk? Lees verder

Afgeslankt de feestdagen in? Begin dan nu

06.11.2018 - Voor je het weet is het weer Kerst en Oud & Nieuw. Wil je net als Lieke met de feestdagen (weer) in je favoriete outfit kunnen? Dan is nu het moment om er iets aan te doen! Lees verder

5 tips voor een sterke rug

04.11.2018 - Je rug is een meesterwerk: 120 spieren, 24 wervels en 23 'schokdemmpers' die ervoor zorgen dat je mooi rechtop loopt. Houd je rug gezond en sterk en voorkom rugklachten. Lees verder

« Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 51 |
Mis niets
Daghoroscoop
Steenbok

Je bent vandaag de boel aan het stangen. Daar zit toch niemand op te wachten.…

» Naar de daghoroscopen