moe na nacht slapen

Waarom je je nog steeds moe voelt na een nacht slapen

Heel raar: je hebt de hele nacht goed geslapen, maar als de wekker gaat voel je je nog steeds moe. Hoe kan dat?

 

Soms heb je van die ochtenden dat je gebroken wakker wordt, terwijl je een goede nachtrust achter de rug hebt. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Te fanatiek getraind

Misschien heb je net even te fanatiek gesport vlak voor het slapen gaan. Je lichaam zit dan vol adrenaline en het kost even tijd voordat je lichaam weer tot rust komt.

Maar als je juist eerder op de dag hebt gesport en je hebt nog steeds het gevoel dat je niet kunt slapen dan ben je waarschijnlijk net even te fanatiek geweest. Dit kan ervoor zorgen dat de adrenaline en je hormonen uit balans raken.

Oplossing: zorg ervoor dat je lichaam voldoende rust krijgt tussen je work-outs. Doe iets wat minder intensief is, bijvoorbeeld wandelen of yoga.

Lees ook:Eet dit en je valt sneller in slaap

Iets onder de leden

Heb je een goede nachtrust gehad, maar voel je je nog steeds moe? Dan kan het zijn dat je iets onder de leden hebt. Je immuunsysteem heeft alle energie nodig om tegen indringers te vechten. Hierdoor kun je je extra moe voelen.

Naast vermoeidheid kun je ook andere symptomen hebben, zoals een verkoudheid.

Oplossing: probeer een dutje overdag te doen en als je wakker bent, vermijdt intensieve activiteiten. Drink voldoende en zorg dat je wat extra fruit eet!

Alcohol en/of cafeïne

Alcohol en cafeïne zijn funest voor een goede nachtrust. Alcohol lijkt fijn als slaapmutsje, maar zorgt er juist voor dat je lichter slaapt en vaker wakker wordt ’s nachts.

Cafeïne maakt je alerter overdag maar zorgt er juist voor dat je maar moeilijk slaap kunt vatten.

Oplossing: vermijd deze drankjes voor het slapen gaan. En wat cafeïne betreft: als je je dag niet goed kunt starten zonder een goede kop koffie, zorg ervoor dat je alleen in de ochtend wat drinkt en laat het in de middag en avond staan.

Je slaapt te veel

Niet alleen te weinig slaap kan je vermoeid maken, maar ook te veel slaap. Door te veel te slapen kun je je een beetje hangerig en futloos voelen. Volgens onderzoek kan elke manier van verandering van slaappatroon ervoor zorgen dat je energielevel van je lichaam wordt verstoord.

Oplossing: Luister goed naar je lichaam om zo te kijken hoeveel uur slaap het beste voor je is. Als je weet hoeveel uur je nodig hebt, houd je daaraan vast, zelfs in het weekend.

Last van stress

Stress is een van de grootste stoorzenders van een goede nachtrust. Als je hersenen continue in beslag worden genomen door iets waar je je druk over maakt, is het moeilijk om in slaap te vallen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat maar liefst 45 procent wakker ligt van stress. En de kans is heel groot dat die stress werk gerelateerd is.

Oplossing: probeer tot rust te komen door bijvoorbeeld te mediteren voor het slapen gaan, zodat je hersenen tot rust komen.

Vaak wakker ’s nachts

Geluiden van straat, een onrustige slaapgenoot, vaak moeten plassen. Er zijn heel veel oorzaken waardoor je vaker in de nacht wakker kan worden gemaakt. Dus ook al denk je dat je acht uur slaap heb gehad dan kunnen die onderbrekingen ervoor zorgen dat je netto te weinig slaap hebt gehad.

Oplossing: oordoppen, apart slapen, een oogmasker. Het zijn de manieren om geluidsoverlast uit te sluiten.

Bron: Livestrong.com

Gerelateerde artikelen