Placeholder

Nieuwe doorbraak: zwakte hiv-virus ontdekt

Amerikaanse wetenschappers zijn een stap verder gekomen in de strijd tegen het hiv-virus. Ze hebben met een berekening de zwakke plek van het gevaarlijke virus ontdekt.

Nog steeds is er geen geneesmiddel gevonden tegen het levensgevaarlijke hiv-virus, wat je immuunsysteem aantast en later uitmondt in aids. Er lijkt echter een doorbraak te komen. Zo hebben Amerikaanse wetenschappers mogelijk een manier gevonden om het muteren van bepaalde delen van het virus tegen te gaan.

Ander doelwit
Zo bevat het hiv-virus enkele groepen van aminozuren die niet of nauwelijks muteren. Het virus moet deze segmenten echter te allen tijde in stand houden om te kunnen overleven. Wanneer deze aminozuren dus vernietigd worden, wordt het gehele virus aangevallen. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Harvard en het Massachusetts Institute of Technology moeten deze aminozuren dan ook het belangrijkste doelwit worden van het nieuwe medicijn tegen hiv.

Lees ook: medicatie kan overdracht hiv voorkomen >

Doorbraak
Een mogelijke grote doorbraak, aangezien de bestrijding van hiv nu vooral bemoeilijkt wordt door de snelle mutatie van het virus. Tijdens dit nieuwe onderzoek analyseerden de onderzoekers dan ook allerlei hiv-proteïnen en via een statistische methode brachten ze vervolgens verschillende segmenten van het virus in kaart die het minst vatbaar zijn voor mutaties.

Zo werd ook duidelijk hoe het mogelijk is dat in sommige zeldzame gevallen patiënten het hiv-virus met hun eigen immuunsysteem onderdrukken, zonder medicatie. In deze gevallen richt het immuunsysteem zich namelijk ook op sectoren van het hiv-virus die het minst muteren.

Meer over het hiv-virus >

Nieuwe medicijnen
De Amerikaanse wetenschappers zijn bezig om binnenkort te beginnen met het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen tegen het hiv-virus die deze delen van het virus aanvallen. Eerst zal deze behandeling getest worden op apen.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

(