Placeholder

Crisisoverleg over EHEC-bacterie in Berlijn

Over de uitbraak van de darmbacterie EHEC wordt vandaag in Berlijn crisisberaad gehouden.

De EHEC-bacterie heeft al tien mensenlevens geëist in Duitsland. De Bondsregering, overheden van de deelstaten en autoriteiten op het gebied van volksgezondheid en landbouw zijn bij dit crisisoverleg aanwezig.

Besmetting
In Duitsland zijn waarschijnlijk meer dan duizend mensen ziek geworden van een uitzonderlijk agressieve variant van de darmbacterie EHEC. Ook in de omringende landen, waaronder Nederland, zijn besmettingsgevallen gemeld. Deze mensen zijn bijna allemaal onlangs in Duitsland geweest.

Denemarken en Zweden
Ook in Denemarken en Zweden zijn inmiddels al bijna veertig besmettingen gemeld. De autoriteiten hebben afgelopen zondag gemeld dat al deze patiënten op reis waren geweest naar Duitsland voordat ze ziek werden. Beide landen hebben de bevolking opgeroepen voorzichtig te zijn, vooral met eten, als ze naar Duitsland reizen.

Geen rauwkost
De Duitse autoriteiten willen allereerst de bron van de besmetting vaststellen. Er is een sterk vermoeden dat de bacterie via geïmporteerde komkommers naar Duitsland is gebracht. Maar geheel zeker is dit nog niet.

Zolang er nog niet vaststaat waar de EHEC-bacterie vandaan komt, is het beter om rauwkost als sla, komkommers en tomaten te laten staan. Aldus landbouwminister Ilse Aigner.

Houd Sante.nl in de gaten voor meer updates over de EHEC-bacterie.