Placeholder

Peterselie tegen borstkanker

En nieuw middel in de strijd tegen borstkanker: peterselie. Juist ja, dat kleine, groene plantje dat je weleens bovenop je soep vindt.

Onderzoekers van de Amerikaanse University of Missouri-Colombia stelden ratten met borstkanker bloot aan apigenin, een stofje dat voorkomt in peterselie en andere plantaardige producten. Wat bleek? De ratten ontwikkelden een stuk minder tumoren. Bovendien zagen de onderzoekers een sterke vertraging in de tumorvorming in vergelijking met de ratten die het ingrediënt niet binnenkregen.

Blokkeren
Apigenin heeft zo’n goede werking op tumoren doordat het de vorming van nieuwe bloedvaten blokkeert. En dat is erg belangrijk. Wanneer en namelijk nieuwe bloedvaten gevormd worden binnen de tumoren, wordt de tumor beter voorzien van voedingsstoffen om te groeien en te vermenigvuldigen. Dat wordt met voldoende apigenin stopgezet en bovendien vermindert Apigenin ook het aantal tumoren. De borstkanker werd echter in dit onderzoek niet genezen.

Lees ook: zorg borstkanker verbeterd >

Juiste dosis
Helaas is het nog niet helemaal duidelijk hoeveel apigenin mensen moeten innemen om hetzelfde effect te krijgen als bij de proefdieren. De volgende fase van het onderzoek is het bestuderen van het effect op mensen. Dan wordt ook meteen de juiste dosis voor mensen vastgesteld. Ook de gezondheids- en veiligheidsrisico’s voor mensen moeten nog helemaal worden uitgesloten.

Wel benadrukken de onderzoekers dat het erg goed is om in ieder geval een kleine hoeveelheid apigenin in het bloed te hebben om de kanker te vertragen. Je kunt apigenin ook vinden in selderij, appels, sinaasappels, noten en andere plantaardige producten. Sommige voedingssupplementen bevatten ook apigenin.

(