Placeholder

Overgangsklacht kan ook hartklacht zijn

Last van overgangsklachten? Oppassen geblazen! Dit kunnen namelijk ook hartklachten zijn.

Vrouwen nemen regelmatig hartklachten niet serieus omdat zij de symptomen zien als overgangsklachten. Dit kunnen klachten zijn als: abnormale moeheid, zweten, kortademigheid, misselijkheid en slecht slapen. Alertheid is geboden omdat de kans op hart- en vaatziekten juist na de overgang 36 procent groter is dan ervoor. Toch weet maar 40 procent van de Nederlanders dit, blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van de Hartstichting.

Doodsoorzaak nummer 1
Schokkend: één op de drie vrouwen overlijdt aan een hartinfarct of beroerte. Hart- en vaatziekten zijn daarmee doodsoorzaak nummer één bij vrouwen. Na de overgang hebben vrouwen vaker een hoge bloeddruk en een hoog cholesterol. Letten op je eetpatroon en voldoende bewegen wordt daardoor nog belangrijker na de overgang. Zorg er bovendien voor dat je altijd oplettend blijft, overgangsklachten als moeheid, transpireren, kortademigheid en slecht slapen lijken namelijk erg op hartklachten.

Meer onderzoek voor vrouwen
Opmerkelijk is dat hoewel meer vrouwen (57 per dag) dan mannen (51 per dag) overlijden aan hart- en vaatziekten, de focus van wetenschappelijk onderzoek tot nu toe vooral op de mannelijke patiënten ligt.

Het gemiddelde percentage onderzoeken waaraan vrouwen deelnamen sinds 2006, is dan ook laag, slechts 30 procent. De kennis die voortkomt uit onderzoek bij mannen kan niet één op één worden toegepast op vrouwen. Om vrouwen in de toekomst dezelfde zorg te kunnen bieden als mannen, is er daarom meer onderzoek nodig naar de verschillen tussen mannen en vrouwen op het gebied van hart- en vaatziekten. Met de campagne ‘We hebben je hart nodig’ pleit de Hartstichting daarom voor meer aandacht voor en meer wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen.

Facebook
Op dinsdag 10 mei beantwoorden twee cardiologen vragen over hart- en vaatziekten op de Facebook-pagina Wehebbenjehartnodig. Tussen 11:00 uur en 15:00 uur kun je al je vragen stellen aan Dr. Yolande Appelman en Dr. Janneke Wittekoek.

Meer info? Check: www.hartstichting.nl of www.wehebbenjehartnodig.nl.