Placeholder

Langdurige bescherming tegen malaria

Goed nieuws. Uit onderzoek blijkt dat een langdurige bescherming tegen malaria wel degelijk mogelijk is. Eerder werd gedacht dat dit niet kon.

Tweeënhalf jaar geleden deden tien vrijwilligers mee aan een experimentele immunisatiemethode tegen malaria van het UMC St. Radboud. Enkele maanden gebruikten de proefpersonen het malariamedicijn chloroquine en werden in diezelfde periode enkele keren aan de beet van meerdere besmette malariamuggen blootgesteld.

Geen ziekteverschijnselen
De onderzoekers hebben zes van de oorspronkelijke tien vrijwilligers na tweeënhalf jaar opnieuw blootgesteld aan muggen, met dezelfde malariaparasieten waarmee de vrijwilligers oorspronkelijk werden geïnfecteerd. En wat bleek: vier van de zes proefpersonen lieten een volledige bescherming zien. Een bloedinfectie werd door hun afweerreactie bovendien voorkomen. Ook de twee andere vrijwilligers vertoonden een afweerreactie, maar die was niet meer sterk genoeg om een bloedinfectie met malaria tegen te houden.

Pssst… Muggen steken graag verliefde mensen >

Grote doorbraak
De onderzoekers beschouwen het experiment als een grote doorbraak bij het opwekken van een langdurige bescherming tegen de ziekte. ‘Het algemeen geaccepteerde idee dat een opgebouwde bescherming tegen malaria ook weer relatief snel verdwijnt, kan door dit onderzoek in de prullenbak’, aldus onderzoekleider Robert Sauerwein in het Amerikaanse vakblad The Lancet.

Helaas kan deze methode nog niet gelijk bij iedereen worden toegepast. Er moet dan ook nog een vervolgonderzoek komen. ‘We moeten eerst nog een aantal andere belangrijke vragen beantwoorden’, vertelt Sauerwein. ‘Onze vrijwilligers zijn na tweeënhalf jaar geïnfecteerd met dezelfde malariastam die werd gebruikt voor de eerste, oorspronkelijke infectie. In de praktijk worden mensen geïnfecteerd door diverse malariastammen.’

Lees hier meer feiten over muggen en tips tegen jeuk >

(