Placeholder

Gevaarlijke bacteriën in groenten?

Zitten in verschillende groenten nu ook foute bacteriën? Onderzoekers van het VU Medisch Centrum in Amsterdam hebben in groenten bacteriën gevonden, die resistent blijken voor antibiotica.

Onder 120 monsters van groenten troffen de VU-wetenschappers maar liefst zeven keer een ESBL-houdende resistente bacterie aan. Dit zijn enzymen die bacteriën aanmaken, waardoor ze resistent worden voor veel antibiotica.

Gevaarlijk
En dat blijkt gevaarlijk. Mensen die deze stoffen binnenkrijgen worden hierdoor namelijk zelf meer resistent voor antibiotica. Met als gevolg dat bepaalde ziekten niet meer te genezen zijn. De bacteriën zijn bij dit onderzoek in vijftien groenten aangetroffen, waaronder taugé, radijs, lente-ui en pastinaak. Van de zeven besmette monsters waren er vier biologisch.

Eerder bleek al dat grote hoeveelheden dioxine, hormonen en antibiotica in voedsel gevaar opleveren voor de volksgezondheid.

Appels en appelciderazijn werken tegen allerlei kwaaltjes >

Benieuwd naar meer? Vanavond om 18:15 wordt in het programma EenVandaag (op Nederland 1) meer verteld over het mogelijke gevaar.

(