Placeholder

Koffie en vet: funeste combi

Een lekker bakkie koffie na het eten mag, zolang je geen maaltijd hebt gehad met een hoog vetgehalte. De combinatie vet en koffie leidt namelijk tot een hogere bloedsuikerspiegel, met een verhoogde kans op diabetes tot gevolg.

Onderzoeker Marie-Soleil Beaudion, werkzaam aan de University of Guelph te Canada, kwam tot de conclusie dat de bloedsuikerspiegel van gezonde mensen stijgt na het eten van een vetrijke maaltijd. Dit effect verdubbelt door na het eten een kopje koffie te drinken. De bloedsuikerspiegel stijgt dan tot een hoogte gelijk aan die van mensen met een verhoogd risico op diabetes.

Langdurig effect
De resultaten van het onderzoek laten zien dat verzadigde vetten invloed hebben op insuline, het stofje dat het bloedsuikergehalte verlaagt. Dit effect kan uren aanhouden. Een langdurig verhoogde bloedsuikergehalte kan de organen aantasten en vergroot de kans op diabetes.

Meer over diabetes >

Het onderzoek
Tijdens het onderzoek dat overigens enkel werd uitgevoerd onder mannen, is gebruik gemaakt van speciaal ontworpen cocktails, die alleen maar vetten bevatten. Samen met suikerdrankjes en koffie vormden die de ‘maaltijden’ binnen het onderzoek. De volledige resultaten van het onderzoek lees je terug in Journal of Nutrition.

(