Placeholder

Ongelukkig met overgewicht

Vrouwen worden naarmate ze ouder worden steeds ongelukkiger met hun overgewicht.

Vrouwen die al een lange tijd te zwaar zijn, worden naarmate hun leeftijd toeneemt steeds ongelukkiger met hun gewicht. Dit blijkt uit onderzoek van Mijn Geheim en Valtaf.nl onder 1175 respondenten. Aan hen werd gevraagd hoe zij hun overgewicht in verschillende levensfasen ervoeren.

Kindertijd
Eén op de drie deelnemers aan het onderzoek kampte tijdens haar kindertijd al met overgewicht. Toch gaven bijna alle vrouwen aan dat ze terugkijken op een vrij zorgeloze kindertijd waarin ze zich nog niet ongelukkig voelden met hun gewicht.

Puberteit
Opmerkelijk: de meeste vrouwen met overgewicht raakten ontevreden in de tijd dat ze heupen en borsten kregen. Die ontevredenheid was echter niet altijd terecht. Twee derde van de respondenten gaf aan dat ze nu pas inzien dat hun gewicht toen gezond was. Ze zouden dat lichaam dan ook graag terug willen. In de puberteit was 35 procent van de vrouwen die zichzelf nu te dik vinden, bezig met een dieet.

Lees ook: gelukkige moeders maken kinderen gelukkig >

Jongvolwassenen
Een paar jaar later was maar liefst 85 procent van de mensen die zichzelf te dik vinden op dieet. Het diëten was echter niet appeltje-eitje. Vaak verloren de vrouwen als jongvolwassenen de controle over hun gewicht. 48 procent gaf dan ook aan het dieet van toen niet vol te houden. Maar liefst 71 procent zei toen (en nu nog steeds) last te hebben van het jojo-effect. Van de vrouwen die trouwen wordt 46 procent dikker en de geboorte van het eerste kind brengt voor 47 procent van de vrouwen gewichtsproblemen met zich mee.

Volwassenen
Na hun 35ste verjaardag steeg het aantal ontevreden vrouwen tot maar liefst 90 procent. Weer stortten de meeste vrouwen zich op een dieet, maar vaak ging dit weer moeizaam. Maar het blijft niet alleen bij ontevredenheid. 63 procent van de vrouwen gaf zelfs aan ongelukkig te zijn door haar gewichtsproblemen.