Placeholder

Jodiumpillen slikken is onnodig

Naar aanleiding van de problemen in de Japanse kerncentrales zijn veel Nederlanders die dichtbij kerncentrales wonen bang geworden voor radioactieve straling. Het preventief slikken van jodiumpillen is echter niet aan te raden.

In verschillende Nederlandse en Vlaamse gemeenten waar kerncentrales staan worden naar aanleiding van de onrust over de ramp in Japan al enige tijd jodiumpillen uitgedeeld. Mensen die dichtbij kerncentrales wonen zijn aan het denken gezet over het lekken van radioactief materiaal en nemen voorzorgsmaatregelen.

Géén jodiumpillen slikken
In Japan worden veelvuldig jodiumpillen uitgedeeld omdat het kaliumjodaat in de pil de schildklier verzadigt. Deze kan dan vervolgens het radioactieve jodium dat vrijkomt bij een radioactieve wolk niet opnemen en beschermt de mensen zo tegen de radioactieve straling.

Lees meer over medicijngebruik >

Volgens Harald Wychgel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is het echter niet verstandig om zo’n pil te slikken wanneer er geen direct gevaar is. Ook niet wanneer je dicht bij een kerncentrale woont. Volgens hem heeft slikken van de pil absoluut geen zin en kan het zelfs schadelijke effecten hebben als mensen dat wel doen.

(