Placeholder

Social mediaverslaving serieus probleem, maar niet erkend

Social mediaverslaving is een serieus probleem, maar geen erkende diagnose. Dat zorgt ervoor dat het lastig is om te bepalen wanneer iemand aan een social mediaverslaving leidt. En zonder officiële diagnose vergoeden zorgverzekeraars de behandeling niet.

Als het gaat om alcoholverslaving zijn er duidelijke maatschappelijke regels over wat wel en niet kan. Als je met een fles wijn achter je bureau op kantoor zit, is dat niet geaccepteerd. Met social media is die grens veel onduidelijker.

Verslavingsklinieken krijgen echter steeds meer aanmeldingen van mensen die steeds online gaan, terwijl ze dat eigenlijk niet willen. Dwangmatig gebruik, dat voor problemen in het dagelijks leven kan zorgen.

Deskundigen willen dat er een behandeling komt voor social mediaverslaving. Volgens Zorginstituut Nederland is er nog weinig wetenschappelijk bewijs. Verder is het onduidelijk of social mediagebruik verandert na een behandeling. Er moet meer onderzoek gedaan worden.

Het is wel een feit dat er steeds nieuwe verslavingen erkend worden. Zo werd gokken vroeger niet erkend als officiële verslaving. Gameverslaving krijgt steeds meer aandacht, maar is nog niet officieel erkend.

Lees meer op AD.nl.

Bron: AD | Beeld: Shutterstock