Placeholder

Belasting op dikmakers

Mensen zijn geneigd om calorierijk voedsel te laten staan als ze daar extra belasting voor moeten betalen. Zo blijkt uit een studie van Janneke Giesen van Maastricht University.

178 Amerikaanse studenten werden onderworpen aan een computerexperiment waarbij er gekozen moest worden uit verschillende virtuele lunches. Opvallend was dat de respondenten kozen voor een minder calorierijke lunch wanneer de prijs van producten met veel suiker en vet met minimaal 25 procent verhoogd werd.

Uitzondering hierop vormden mensen die altijd al rekening hielden met calorieën. Zij kozen ongeacht de prijs voor een minder calorierijke lunch. Het caloriegehalte van de gekozen lunches nam door de prijsverhoging af met 100 tot 300 calorieën, afhankelijk van de hoogte van de belasting (25 – 50 procent).

VETTAX
Volgens Janneke Giesen laten deze uitkomsten zien dat een vettax mogelijk een betere methode is om gezonder eetgedrag aan te moedigen dan het verschaffen van calorie-informatie. Vervolgonderzoek zal moeten uitwijzen of het ook nog werkt bij een lagere belasting van bijvoorbeeld 10 procent.

Deze top-5 slechte snacks kun je maar beter laten staan >


(