Placeholder

Gezonder in een gezellige buurt

Een gezellig buurt is goed voor je gezondheid.

De Duitse sociologe Sigrid Mohen wilde onderzoeken welke effecten een gezellige buurt heeft op de gezondheid. Ze kwam hiervoor drie jaar geleden naar Nederland om een start te maken met haar onderzoek. Meer dan 60.000 Nederlanders namen deel aan het onderzoek.

Geluk
Uit het onderzoek kwam naar voren dat wanneer mensen in een buurt wonen waar ze zich op hun gemak voelen en waar veel saamhorigheid is, ze automatisch gelukkiger zijn. Het gelukkige gevoel heeft weer een positieve uitwerking op de gezondheid.

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe een gezellige buurt de gezondheid precies beïnvloedt, maar Mohen heeft hier verschillende verklaringen voor. Zo wisselen gezellige buren meer informatie uit, raden ze elkaar goede huistartsen aan en spreken ze bijvoorbeeld hangjeugd sneller aan op ongewenst gedrag. Ook gaf ze de verklaring dat wanneer mensen zich goed voelen in hun buurt, ze thuis minder stress hebben.

Platteland vs. stad
Vooral op het platteland doet de buurt gezellige dingen samen. Stedelingen missen vaak goed contact met de buurt en hebben over het algemeen een slechtere gezondheid. Mohen vind dat stedelingen meer moeite moeten doen om elkaar te leren kennen en stelt voor om buurtprojecten op te zetten.

Licht ontbijten is ook goed voor de gezondheid >