Placeholder

70 procent van het supermarktassortiment bestaat uit bewerkt voedsel

Probeer je zo natuurlijk mogelijk te eten dan kun je een groot deel van de supermarkt overslaan.

Neem tijdens het boodschappen doen vooral de buitenste paden. Daar vind je meestal de versproducten. Hier vind je nog 19 andere slimme boodschappentips.

Foodwatch deed onderzoek naar hoe bewerkt producten die in de supermarkt liggen zijn.  Meer dan tweederde van de producten is ultra-processed. De definitie die een hoogleraar daaraan geeft: 'Voedingsmiddelen die hypersmakelijk en zelfs verslavend dan wel quasi-verslavend lekker zijn maar doorgaans een beperkte voedingswaarde hebben bij een relatief hoge energiedichtheid. Ze missen essentiële voedingsstoffen als vitamines, mineralen en zijn ook vezelarm.'

Vaak zijn bewerkte producten goedkoper. Ze worden aan de lopende band geproduceerd en bevatten vaak grondstoffen die goedkoop zijn, zoals suiker. De marges op deze producten zijn voor supermarkten ook aantrekkelijk, zij hebben er dus ook enig belang bij om bewerkte producten te verkopen.

En dat terwijl er steeds meer mensen te zwaar zijn. Tijd dat er een gezonder voedselbeleid gevoerd gaat worden door de overheid? Foodwatch vindt van wel en heeft een e-mailactie opgezet. Lees meer over het onderzoek en de actie op de website van Foodwatch.